Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Vidgade Vyer: Så hittar du nya utmaningar och får större genomslag. På jobbet och privat

2015-02-15 Daniel Kjellsson

Vidgade Vyer – Företagsuniversitetets konferens för assistenter och sekreterare – närmar sig. Tisdag 17 februari är det dags och uppvärmningen är i full gång. Idag möter vi framgångsexperten Annika R Malmberg. Under Vidgade Vyer kommer Annika att hjälpa dig att hitta det bränsle du behöver för att söka upp och ta dig an nya utmaningar, identifiera dina styrkor och öka ditt genomslag. På jobbet och privat.

annika-r-malmberg

Annika R Malmberg.

Annika, du pekar ofta på vikten av att hitta nya spännande utmaningar. Hur gör man det?

– Genom att göra saker som är lite besvärliga men som man innerst inne ändå vill. Det kan vara allt i från att ta sig an nya utmaningar på jobbet, ta ett obehagligt samtal, bjuda upp någon på dansgolvet eller prova en ny hobby. Det är lite knepigt att ta reda på vilka dessa saker är, då hjärnans försvarssystem vill skydda oss mot allt som är förenat med obehag eller risk. Våra försvarsmekanismer kan slå in och hävda att ”det där är ingenting för mig”. Som när man exempelvis väljer att inte tacka ja till att köra en presentation inför andra på jobbet, ta ett möte på engelska med en ny kund och liknande.

Vilka råd ger du människor som vill börja våga mer?

– Jag brukar rekommendera folk att – när de svarar nej till ett nytt förslag, erbjudande eller möjlighet – lyssna på sin egen motivering och sedan ställa sig frågan: ”Är det här det verkliga skälet?” Om det verkliga skälet är att jag egentligen är rädd för att misslyckas så borde jag ändå prova. Vi mår bra av att våga prova nya saker. Även om vi inte klarar av det, så blir vi stolta över oss själva när vi vågade. Lyckan när man genomfört något som krävt extra ansträngning och mod är obeskrivbar.

Vad är risken med att bli bekväm och inte fortsätta söka nya lärdomar?

– Jag är övertygad om att man stannar i utvecklingen. Människor har möjlighet att utvecklas och utmanas hela livet, det är inte någonting man enbart gör som ung. Det är underbart att lära sig nya saker, vidga sina vyer. Människan har dessutom ett inbyggt behov av att vilja utvecklas och utmanas. Om det behovet inte blir tillgodosett blir man på sikt nedstämd, irriterad, ledsen och kan hamna i en ond spiral där ingenting är roligt. Dessutom finns en risk att man med sitt dåliga humör stöter bort vänner och familj och således blir ensam kvar. Ingen vill vara med en person som inte tycker att någonting är roligt aldrig vill prova nya saker.

Det låter nästan som att man kommer att bli övergiven såvida man inte omedelbart blir fallskärmshoppare.

– Hehe, man ska komma ihåg att människor är olika och behöver olika typer av utmaningar. En del måste leva nära gränsen till det omöjliga och behöver ständiga utmaningar. Andra är mer bekväma och skulle bli rent av olyckliga att behöva leva med andan i halsen. De behöver trygghet och balans. Det innebär dock inte att man inte behöver någon form av utmaning. Jag brukar säga att en del hoppar tre steg i taget och andra tar små försiktiga steg framåt – men alla behöver vi då och då putta oss lite framåt.

Se hela programmet för Vidgade Vyer 2015 – och anmäl dig – här. Du kan också besöka Annika R Malmbergs blogg. Den hittar du här.