Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Svenskarna känner sig mer effektiva i hemmet än på kontoret

2015-03-31 Daniel Kjellsson

Arbetslivspanelen Manpower Work Life har bett drygt 3 000 svenskar att svara på frågor kring i vilken typ av arbetsmiljö de trivs bäst i.

jobba-hemma

Foto: Johan Larsson.

52 procent svarade att ett eget arbetsrum vore det bästa alternativet. 16 procent föredrog ett större rum med 2-6 personer, medan 12 procent ville jobba i ett hemmakontor. Sju procent gillade öppet kontorslandskap och enbart tre procent föredrog att jobba på kontoret i en loungeliknande miljö med fåtöljer.

Undersökningen säger också en del om vart människor anser sig själva vara mest effektiva. Lite mer än hälften av de tillfrågade jobbar hemifrån minst en gång under en genomsnittlig månad. Bland chefer är det tre av fyra som gör det. De flesta ägnar 1-5 timmar per vecka åt att jobba hemma.

En majoritet känner sig mer effektiva i hemmet än på kontoret. Just möjligheten att arbeta affektivt och ostört ses som den största fördelen med att jobba hemifrån. Nackdelar som anges är primärt avsaknaden av det sociala småpratet och att få information. Människor som arbetar hemma har lättare att känna sig utanför, enligt undersökningen.