Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Mina ritualer: Micael Dahlen, författare och professor

2015-03-02 Daniel Kjellsson

Framgångsrika människor finns överallt omkring oss. Ledare, entreprenörer, vänner och kollegor. Människor som tycks hittat en formel för framgång. Kan formeln kopieras?

Mina ritualer är Företagsuniversitetets intervjuserie med fokus på framgångsrika människors vardagliga mönster. Vi tittar närmare på triviala vanor, personliga preferenser och professionella regelverk. I jakten på en formel att följa.

Idag: Micael Dahlen, författare, föreläsare och rockstjärneprofessor på Handelshögskolan i Stockholm. Micael har bland annat skrivit böckerna Nextopia (2008), Monster (2011) och Livet på Mars (2014).

micael-dahlen

Micael Dahlen.

När vaknar du?

– Under det gångna året har jag varit tjänstledig och tagit oändligt långa sovmorgnar till klockan 07:00. Jag har lärt mig att det faktiskt känns lite roligare att vakna när solen gått upp.

Vad är det första du gör då du öppnar ögonen?

– Stänger av larmet på telefonen som väckte mig. För jag har också lärt mig att är det någon gång på dygnet jag faktiskt sover rätt bra är det just vid klockan 07:00. Sen, när jag ändå har mobilen i handen skickar jag grattishälsningar till alla som fyller år idag.

Hur ser din dags första timme ut?

– Det beror lite på var jag vaknar och var jag ska befinna mig under dagen. Om jag ska till flygplatsen eller redan befinner mig på ett hotell någonstans för att föreläsa sveper jag en iskall kopp kaffe som jag preppat kvällen innan, borstar tänderna, smogar (en femminutersvariant av yoga med fokus på smidighet som jag experimenterat fram) och slänger mig ut genom dörren. I värsta fall får jag snabbt springa in igen och sätta på mig kläderna som jag glömt (har dessvärre hänt en gång på ett hotell i Shanghai). Om jag befinner mig hemma fixar jag frukost åt barnen och plågar dem med spontana kupletter av aktuella poplåtar (vilket har bieffekten att de äter upp fortare än kvickt och skyndar ut och iväg till skolan).

Har du några personliga regler kring vad du gör/inte gör på morgonen?

– När jag inte är tjänstledig går jag oftast upp vid klockan 04:00 och skriver några timmar, det brukar göra mig skönt hög den bättre delen av dagen. Annars har jag nog inga måsten eller måste-inten. Det ska vara att jag försöker lägga band på mig för att inte ge mig ut och springa på nätterna, det har jag gjort tillräckligt. Tycker både kroppen och familjen.

När öppnar du datorn? Vad är de första du tittar på?

– Datorn har jag egentligen bara när jag skriver (pang på Word) eller är inne på kontoret (pang på Word eller SPSS), annars rullar jag i telefonen (pang på Facebook och Instagram).

Har du andra ritualer som hjälper dig att vara mer produktiv, effektiv eller fokuserad?

– Jag är nog både välsignad och förbannad med förmågan att helt köra in i och sväva iväg i det jag gör. Behöver kanske snarare ritualer för att låta bli.

Vilka är din vardags största tidstjuvar?

– Jag tänker på det som en definitionsfråga. Saker som jag inte vill göra är tidstjuvar. Därför jobbar jag med att bli av med så många måsten som möjligt och alltid ställa mig frågan "m-å-s-t-e jag verkligen göra det här?" Förvånansvärt ofta är svaret nej. När svaret är “ja” brukar jag försöka hitta en anledning som får mig att faktiskt vilja göra det istället.

Läs mer om Micael Dahlen på hans hemsida. Bäst daglig koll på Micael får du genom att följa honom på Facebook.