Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Meg Tivéus: Så tar du steget upp i styrelsen

2014-09-25 Daniel Kjellsson

Att sitta i en styrelse – eller att vara ordförande i densamma – innebär att du tar ett stort ansvar för företagets utveckling och framgång. Många lockas av hägringen av en ordinarie styrelseplats i ett spännande företag, lika många tenderar dock att glömma de risker och ansvar som följer.

Meg Tivéus är en svensk näringslivslegend. Meg är styrelseledamot i Apoteket Farmaci, Arkitektkopia, Swedish Match, Billerud, Cloetta och Nordea Fonder. Hon har tidigare innehaft VD-posten på bland annat Åhléns-koncernen, Holmen, Posten och Svenska Spel.

meg-tiveus

Foto: Peter Knutson.

Meg, vad innebär ett styrelseansvar?

– Jag tror att man som styrelseledamot alltid måste hålla sig uppgraderad till den ”senaste versionen”. Vare sig det gäller det egna företagets produkter och framtidsutsikter eller samhällsfrågor, pågående lagstiftning, vad som händer internationellt eller hur trender påverkar efterfrågan på just de produktområden eller tjänster man jobbar med, säger Meg under en intervju med PwC.

Hur medvetna tror du styrelseledamöter är om den risk det innebär att tacka ja till styrelseuppdrag?

– Många ser inte allvaret i det ekonomiska ansvaret. Och ju mindre bolag man sitter i desto viktigare är det att ha koll. Det kostar både i anseende och pengar att inte förstå när man bör upprätta en kontrollbalansräkning. Man måste vara ”besvärlig” helt enkelt. Och gå ur om man känner att man inte får gehör.

Den 25-26 november arrangerar Företagsuniversitetet kursen Aktiebolagsrätt och styrelsearbetet. Kursen vänder sig till chefer, chefssekreterare och andra medarbetare som arbetar med bolagsfrågor och förbereder och/eller deltar i styrelsearbetet.