Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Jannes 6 + 1 tips för att lyckas med innovationsarbete

2021-04-13 Marlene Berglund

Framgångsrik innovation handlar inte bara om metodik, det måste till magik

Janne Lundberg är en av Sveriges mest framgångsrika innovationsledare. Han har jobbat på flera företag som klassats som världens mest innovativa företag, bland annat Atlas Copco och ASSA ABLOY . I höst har utbildningarna ”Innovationsledare – diplomutbildning” och ”Att leda innovation” premiär, med Janne som kursledare. Vi har pratat med Janne om varför han brinner för innovation och hur man ska tänka och göra för att lyckas.

Janne hos Interlock Reno

”Jag vill skapa framgångsspiraler”

Jag älskar att få saker att fungera, att se till att det flyter på och har alltid som mål att lyckas ordentligt, till och med att bli bäst i världen. Framgång föder framgång och jag vill skapa framgångsspiraler. Det handlar inte bara om mig och är inte någon ego-grej, jag gillar att vara en del i ett team och att lyckas tillsammans är ännu roligare än att lyckas på egen hand.

Man brukar prata om olika metoder för innovation och utveckling, och det är bra att de finns. Men ännu viktigare för att lyckas är ”tänket”, entreprenörskapet, att leva innovation, den mänskliga delen. Det måste till magik.

”Fall inte i överlast-fällan”

En av de vanligaste utmaningarna för de som arbetar med innovation är att det är svårt att säga nej till chefen, eller till kunder som har olika önskemål. Det är så lätt att överlova, vilket leder till att man kommer efter i arbetet, får panik, börjar runda hörn och får ändå försenade leveranser.

Det kan också vara ett problem att ha för många idéer och börja springa på alla. När man väljer vilka idéer man ska satsa på så är det viktigt att titta på värden som kunden verkligen vill ha och är beredd att betala för.

Ibland är trycket och förväntningarna på utvecklingen höga. Cheferna ökar pressen vilket kan leda till överlast och att kreativiteten går i lås. Om man som en sån chef får till svar ”vi ska försöka” så är det normalt kört. Man måste ha förståelse för vad teamet kan klara på riktigt och det är viktigt att skapa trygghet så att medarbetarna vågar säga vad de tycker och vad de tror är möjligt.

Jobbar man och tänker på rätt sätt så skapar man en god cirkel:  bra utveckling, bra produkter, bra projektledning, bra försäljning och nöjda kunder. Bra flyt helt enkelt.

Jannes 6+1 tips för framgångsrikt innovationsarbete

1/ Test it and ask like a 4-year old. Var nyfiken och våga ställ frågor för att lära dig.

2/ Live it. Nöj dig inte bara med att förstå, du måste kunna mer än den som kommer med idén för att kunna göra en bedömning, Våga vara jobbig.

3/ Ask the crazy guy. Prata med många olika människor som har olika perspektiv och olika personlighetstyper. Belys frågan från många olika håll, inte bara de mest självklara.

4/ What if? Var naiv, fråga dig själv ”Tänk om det skulle gå att göra så här…?” Testa även idéer som först kanske verkar omöjliga.

5/ Saying yes by saying no. När du säger nej till något du inte tror på eller hinner med, frigör du tid och kraft till något annat som du tror mer på och därmed kan säga ja till.

6/ Think that you can do it. Du och Teamet måste tro på dig/er själva och att ni ska lyckas. Börja alltid med att utgå ifrån att det går, och att ni behöver ’bara’ lista ut hur.

7/ Det är lite jobbigt att bli bäst i världen. Framgång kräver hårt arbete, det går inte att bara luta sig tillbaka, använda metoder/verktyg och hoppas att det ska hända.

 

Vill du lära och inspireras av Janne Lundberg och bli framgångsrik i innovationsarbetet?

Läs mer och se kursprogrammen här:

Innovationsledare – diplomutbildning

Att leda innovation