Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Företagsuniversitetet satsar på IT

2022-08-22 Marlene Berglund

Behovet av kunskaper och kompetens inom IT är skriande stort i hela landet och Företagsuniversitetet vill gärna dra sitt strå till stacken. I höst kommer vi att erbjuda hela fyra nya utbildningar inom IT-området: Leda och driva IT-projekt, Att beställa IT-projekt, IT-säkerhetsspecialist - diplomutbildning och IT-säkerhetschef - diplomutbildning.

Till vår hjälp har vi bland annat Jakob Iich, funktionell expert som jobbat på bland annat Cap Gemini och Ammar Alderhally, systemutvecklare som tidigare arbetat på Cap Gemini och Forefront. Vi har talat med Jakob och Ammar om behovet av IT-kompetens och om våra två nya IT-projektutbildningar.

Vilka behov av IT-kompetens ser ni idag?

- Vi ser i vårt arbete ett stort behov av kompetens inom systemutveckling, IT-säkerhet och AI. Men även brister i projektledarskapet vad gäller införande och implementering av nya IT-system. Det som ofta saknas är förståelsen för helheten, för kopplingen mellan verksamhetens behov, business och teknik. Ibland finns kanske den tekniska kompetensen men man behöver tillföra kunskap om affären och ibland är det tvärtom, säger Ammar.

- Det är viktigt att kunna sätta och formulera krav som överensstämmer med organisationens verkliga behov och att kunna kommunicera det till de tekniska konsulterna som sedan ska genomföra projektet. Alla måste förstå och ha affären i fokus, säger Jakob.

Jakob

”Vi vill gärna bidra med vår kunskap”

- Vi vet att det finns en stor efterfrågan på IT-kompetens och vi vill med vår kunskap och den erfarenhet vi besitter gärna bidra med en lösning – utbildning. Vi tog kontakt med Företagsuniversitetet i våras och det ”klickade” direkt. Vi kommer att samarbeta både vad gäller öppna utbildningar och YH-utbildningar, det ser vi fram emot.

Vi designar utbildningen efter deltagarna verklighet

- De två projektutbildningar som vi har tagit fram har vi tänkt designa utifrån deltagarnas behov och verklighet. Tanken är att kursdeltagarna ska kunna använda sina egna projekt som ”case” under utbildningen och därför få konkret nytta direkt av de nya kunskaperna.

- Utbildningen ”Leda och driva IT-projekt” vänder sig till personer som kanske redan har jobbat som projektledare men behöver lära sig mer om just IT-projekt, kopplingen mellan affär och teknik. Det finns också många företag där man förvisso redan jobbar med projekt, men ”på sitt sätt” och där man kan ha stor nytta av att lära sig att använda effektiva och beprövade metoder.

- ”Att beställa IT-projekt” vänder sig till personer som sitter i ledningsgruppen, som agerar beställare av projekt, mellanchefer med flera. Vissa delar är desamma som i ”Leda och driva IT-projekt” men den är kortare och har såklart beställarperspektivet i fokus. Man har allt att vinna på att vara väl förberedd och ha rätt kunskaper när man beställer kostsamma IT-projekt.

IT-branschen är hetare än någonsin

Både Ammar och Jakob arbetar i den ”heta” IT-branschen. Vad jobbar de med just nu?

- Jag jobbar som systemutvecklare på ett teknikföretag just nu. Jag är ”full stack-utvecklare”, det vill säga att jag jobbar hela vägen, från backend till frontend. I företaget har vi just nu behov av många fler IT-kunniga medarbetare, allt från systemutvecklare till ”mjukare” roller som SCRUM-masters och projektledare och -ägare, säger Ammar

- Jag har precis avslutat ett stort uppdrag och hoppat på nästa, en global implementation av SAP. Jag har rollen som funktionell konsult och ska sätta mig in i kundens behov och processer för att kunna skapa så kallade funktionella specifikationer som det tekniska utvecklingsteamet behöver för att kunna göra sitt jobb, säger Jakob.

Nya utbildningar för dig som jobbar med IT-projekt

Läs om utbildningarna ”Leda och driva IT-projekt” med start 9 november och ”Att beställa IT-projekt” med start 15 november.

Se program och håll utkik efter datum för IT-säkerhetsspecialist - diplomutbildning och IT-säkerhetschef - diplomutbildning som också startar i höst.