Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

Ditt arbetsliv går en spännande framtid till mötes

2014-02-18 Daniel Kjellsson

Under 2013 presenterade Företagsuniversitetet en serie webbinarier; föreläsningar och småkurser utförda och konsumerade via nätet. Vi deltagare satt framför våra respektive skärmar (hemma, på jobbet eller på bussen) och deltog i en direktsänd föreläsning. Vi ställde frågor till föreläsaren via en chatt och efteråt fortsatte diskussionen på Facebook.

YouTube och videoexplosionen i all ära men för en institution som Företagsuniversitetet, med de personliga mötena mellan kursledare, deltagare och grupp i fortsatt fokus, var detta anmärkningsvärt evolutionärt.

Det digitala samhället har klätt bransch efter bransch i nya kläder och våra mest klassiska exempel (musikindustrin, medierna och handeln) är frekvent återgivna. Givetvis följer utbildningsindustrin i samma spår; lärande digitaliseras och demokratiseras. All heder åt skivbolag, tidningar och modevarumärken men det är lätt att börja fundera på om inte detta är den stora revolutionen.

Alla får möjligheten att lära sig allt.

För ett varumärke som Företagsuniversitetet öppnar sig således himmelsportarna och domedagshålet på en och samma gång. Enorma målgrupper blir tillgängliga om viljan att förändras finns. De webbinarier vi sett så här långt lovar gott och målar man med större pensel ser det än ljusare ut.

Marc Andreessen är en amerikansk kapitalist och evolutionstänkare av stora mått. Han skapade 1993 en av de första webbläsarna, Mosaic, som senare kom att lägga grunden till populära webbläsaren Netscape. Andreessen leder idag investmentbolaget Andreessen Horowitz (med affärspartnern Ben Horowitz). Andreessen gästade i slutet av förra året Chicago och ett investeringsmöte arrangerat av BDT Capital Partners. Om framtidens utbildning sa han:

– Möjligheten att utbilda sig online kommer att bli enormt under de kommande 20 åren och det kommer att gynna alla med en skärm och en internetuppkoppling. När branscher och hela marknader vänds upp och ner så måste också arbetskraften kontinuerligt utveckla nya kompetenser. Utbildning kommer att bli än viktigare. Människor kommer att behöva vara mer anpassningsbara i den här ekonomin. Tiden då en människa hade samma anställning hela livet är förbi och vårt system måste anpassas till att människor kommer att ha fler olika arbeten under ett och samma arbetsliv.

Många ryggar nog spontant tillbaka men att vi alla blir mer mångfacetterade, lär oss mer från olika falanger av livet och får se och vara med om mer – är bra. Utbildningsbranschen och allas våra arbetsliv går en spännande framtid till mötes.

Daniel Kjellsson