Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

”Det här jobbet är som en livsstil”

2018-06-20 Lotta Eriksson

Victoria Wassborn fick tidigare i år Nordic Choices specialutmärkelse Upcoming Executive Assistant, som delades ut på konferensen Vidgade Vyer. Victoria arbetar på Nordic Capital i Stockholm sedan elva år och är sedan två år vd-assistent.

På det nybyggda och sobert inredda kontoret mitt inne i Stockholm city är Victoria Wassborn något av en kärnfunktion och en ”spindel i nätet” som en assistent litet generaliserande kan kallas. Hon känner sig också väldigt hemma här.

– Redan när jag kom hit första gången för elva år sedan kände jag att jag hade hittat hem! Jag trivdes otroligt bra redan från början, konstaterar hon.

Nordic Capital är en ledande private equity-investerare i Norden och Norra Europa och en partnerledd organisation som bland annat specialiserar sig på ” healthcare, technology & payments och financial services”.

– Både företaget som bolag, vi har vuxit från ca 25 till över 100 medarbetare, och assistentrollen har förändrats sedan jag började. Jag har fått den bästa skolan och bred kunskap i min roll, fortsätter Victoria.

Förändrad roll med tiden
Hon började som assistent till det dåvarande assistentteamet och fick med tiden allt mer ansvar. Som teamassistent fick hon exempelvis börja producera material och göra research.

Så småningom började hon arbeta mer med Partners och för ungefär två år sedan blev hon vd-assistent, eller Executive Assistant to Managing Partner, som den officiella titeln lyder.

– Jag jobbar med enbart en person, vår vd. I övrigt har vi ett assistentteam på nio assistenter som alla jobbar med flera ur investeringsteamet, beskriver Victoria.

– Jag har förstått att många vd-assistenter arbetar rätt ensamma men jag tillhör ett härligt team som samarbetar mycket och stöttar varandra.  

Utmanande och stimulerande
Det var lite av en slump att hon hamnade just på Nordic Capital. Hon läste till civilekonom med inriktning mot marknadsföring och fick kontakt med en rekryteringsfirma kort efter att hon tog examen. De rekommenderade henne till företaget.

– Det är otroligt inspirerande och utmanande att arbeta i den här miljön, med människor som är högt utbildade, arbetar dedikerat och är högpresterande. Det passar mig, eftersom jag vill känna mig utmanad och utvecklas hela tiden.

– Jag drivs av att lösa problem och situationer som uppstår. Löser jag ett problem på ett sätt kan jag fundera över hur jag ska lösa det ännu bättre nästa gång.

Det hon trivs allra bäst med, förutom kollegorna och cheferna, är att ingen dag är den andra lik.

– Jag har förstås vissa dagliga uppgifter, som t.ex. kalenderhantering, resekoordinering och inbox management, samtidigt som jag finns här för att släcka bränder. Det händer ju något hela tiden.

Baksidan på myntet skulle möjligen kunna vara känslan av att alltid vilja vara tillgänglig;

– Är vår Managing Partner ute och reser måste jag kanske följa med in i den tidszonen och jobba på annorlunda tider. Det är inget som egentligen krävs av oss assistenter, utan något jag mer väljer själv, det handlar ju om att underlätta så mycket man kan.

– Det finns en risk att gränserna mellan jobb och privatliv suddas ut, så man måste sätta sina egna gränser. För mig är det inget jätteproblem, eftersom jag och min chef är väldigt samspelta. Det här jobbet är ju mer som en livsstil.

Du vann Upcoming Executive Assistent tidigare år – blev du överraskad?
– Ja, jag hade inte en tanke på att jag kunde vinna och det var ingenting jag förväntade mig. Jag kände till Vidgade Vyer-konferensen men inte utmärkelsen sedan tidigare. Jag blev otroligt hedrad, stolt och jätteglad förstås.

Varför tror du att just du fick priset?
– Jag fick en väldigt fin motivering och jag tycker att den säger en del om vem jag är som assistent. Jag tror att jag har en personlighet som passar bra för assistentrollen. Jag uppfattas nog som lugn och tålmodig. Det måste man vara som assistent.

– Sedan gillar jag att vara den där så kallade ’spindeln i nätet’. Det är också otroligt viktigt för mig att hela tiden sträva efter att leverera yttersta service och hög kvalitet.

Blev du uppvaktad efteråt?
– Ja, jag blev väldigt uppvaktad. Redan när jag gick ner från scenen hade kollegor på bara någon sekund börjat höra av sig och när jag kom till jobbet dagen efter fick jag blommor, presenter och en massa kramar!

– Jag kan känna att det visserligen var jag som fick priset men jag delar det med mina assistentkollegor här! En sådan här utmärkelse lyfter ju assistentrollen och gör att vi syns.

– Annars jobbar vi ju lite i det dolda och många kanske inte tänker på hur viktiga vi är. Jag möjliggör för vår Managing Partner att kunna fokusera på sin viktiga roll.

Vad tycker du själv kännetecknar en proffsig assistent?
– Att man är en väldigt skicklig problemlösare, det är a och o. Man ska kunna jobba proaktivt och kreativt, vara professionell, flexibel och ha integritet. Vi hanterar ju mycket konfidentiell information.

– Sedan är det självklart att man måste vara organisatorisk, strukturerad och prestigelös.

– Jag kan verkligen rekommendera assistentjobbet till andra. Det är jättebra att ha en utbildning men i grund och botten handlar det mycket om learning by doing. Ta rygg på någon annan som är duktig och lär dig med tiden. Då får du ett otroligt stimulerande jobb!