Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Livslångt lärande, generella kunskaper och insikter utöver det vanliga

5 tips för att jobba smartare

2018-09-20 Daniel Kjellsson

Heléne Lidström är huvudkursledare på Företagsuniversitetets digitala utbildning “Jobba smartare – fokus och effektivitet för team och individ”. Heléne Lidström har tidigare varit chef på bland andra Microsoft, Finnair och Tele2.

Här är hennes fem bästa tips för att jobba smartare.

photo-1532507921154-ac3409002909

 

Skydda ditt fokus

“I ett myller av teknologi, öppna kontorslandskap och flytande arbetstider så finns det alltid någonting som försöker stjäla ditt fokus. Mitt råd är att du vaktar det noga. Var inte hela tiden reaktiv med mail utan schemalägg hanteringen. Utvärdera vad olika sociala medier bidrar med, schemalägg användning och stäng av notifikationer. Bjud dig själv på långa perioder av dedicerad fokus.”

Inflytandecirkeln

“Identifiera vad du kan, och inte kan, påverka. Alltför många låter tid och energi slösas på saker och situationer vi inte kan påverka. Första steget är att identifiera vad du själv kan påverka i rätt riktning och steg två är att titta på de sakerna och hitta vilken av dessa som har störst påverkan på att du når ditt mål. Om du arbetar med saker du kan påverka så ökar du din inflytandecirkel. Tänker du på fel saker, minskar du den.” 

Viktigt på riktigt

Testa kontinuerligt saker och situationer som anses vara “viktiga”. Är de verkligen viktiga? För vem? Eller är det bara så att vi konstruerat det hela så att vi ska slippa den där andra stora jobbiga saken på listan? Acceptera inte andras prioriteringar och tidslinjer rakt av. Två vanliga snedsteg är att vi övervärderar saker som egentligen inte påverkar resultatet eller målet speciellt mycket – och att vi tror att andra saker är mer bråttom än de egentligen är. Utmana dina egna att göra-listor.

Tallriksmodellen för hjärnan

“Du behöver mer än bara tid framför skärmen. Läs på kring vad motion gör för din hjärna, titta på hur ni kan ta en del möten på gående fot och se avkoppling som inte bara belöning utan investering. Lär dig mer om det som kallas “tallriksmodellen för hjärnan” och hur du skapar ett mentalt ramverk för daglig prestation på topp.”

Definiera en möteskultur

Möten är många chefers största tidstjuv. Men vad är ett “möte”, egentligen? Gör arbetet med att definiera dina och era möten. Måste alla möten vara en timme? Måste alla alltid vara med? Vilka krav ställer ni på förberedelser, aktivitet och uppföljning? Det går att definiera en möteskultur som gör att alla möten blir till aktiva prestationer gentemot era gemensamma mål.

Du kan lära dig mer om detta i detalj under Företagsuniversitetets digitala utbildning “Jobba smartare – fokus och effektivitet för team och individ”.

Lycka till!