Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ledarskap

Engagerande kurs för nyblivna projektledare

2016-02-08

En av Företagsuniversitetets populäraste kurser är Projektledning – basutbildning, en kurs för nyblivna och blivande projektledare som vill få en flygande start i sin nya roll. Med sitt stora fokus på praktiska övningar, workshopmoment och möjligheter till diskussion är detta en kurs där deltagarna är väldigt aktiva.

Barbro Ögren, kursledare på Företagsuniversitetet

– Deltagarna blir väldigt engagerade i den här kursen och det brukar bli mycket skratt under våra workshops. Vi följer det flöde som finns i ett projekt och arbetar med ett praktikfall under hela kursen. Vi övar på de olika momenten, bland annat genom rollspel, och använder mycket gula lappar och blädderblock. Efter varje delmoment får var och en också feedback av mig, berättar kursledare Barbro Ögren.

En projektledares olika färdigheter

En av övningarna är att i workshopformat skapa en nätplan; en prioriteringsordning för projektet. Detta skall dock inte blandas ihop med en tidplan, påpekar Barbro.
– Är det något man vet som projektledare så är det att det kommer att hända saker under projektets gång. Jag tycker ofta att man är för snabb med att göra en detaljerad tidplan, och då finns inte samma flexibilitet om något händer längs vägen.

Kursdeltagare övar sig i att skapa en nätplan.
Strukturerade blivande projektledare.

De delar som handlar om ledarskap brukar väcka stort intresse i grupperna. En framgångsrik projektledare får människor engagerade och motiverade, men rollen kräver också en god förmåga att fatta beslut. Och det gäller att veta när man behöver de olika delarna av ledarskapet.
– Man kan likna det vid ett piano. Man kan spela olika melodier på det, och det kan ta ett tag innan man lär sig en ny typ av melodi. Om du är jättebra på att spela jazz så krävs det övning innan du blir lika bra på Bach. Och detsamma gäller för en projektledares olika färdigheter, säger Barbro.

Barbro Ögren är beteendevetare, en mycket erfaren projektledare och uppskattad kursledare. Hon har specialiserat sig på nya metoder inom projektledning, workshop-facilitering och ledarskap, och arbetar idag inom ÅF-koncernen med fokus på projektledning och verksamhetsutveckling. Barbro är också kursledare i våra kurser Projektledning – leda och kommunicera, Projektledning för HR och den längre utbildningen Project Manager för erfarna projektledare.