Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ledarskap

Chefsprogrammet: Möt huvudkursledare Johan Lundberg

2015-10-19 Daniel Kjellsson

Företagsuniversitetets kurs Chefsprogrammet lanserades under första halvåret 2015 och blev snabbt en snackis i branschen. Premiärkursen belönades med totalbetyget 4.9/5 av de deltagande cheferna.

Idag pratar Företagsuniversitetets ledarskapsblogg med Johan Lundberg, huvudkursledare på Chefsprogrammet samt organisationspsykolog och specialist på chefs- och organisationsutveckling.

johan-lundberg-chefsprogrammet

Johan Lundberg, huvudkursledare på Chefsprogrammet.

Johan, varför tror du att Chefsprogrammet blivit så populärt?

– Jag tror att det fångar många av de konkreta utmaningar som chefer möter idag, du får en genomgång och kunskap kring de frågor du faktiskt brottas med i vardagen. När vi tog fram Chefsprogrammet så frågade vi chefer vad de behövde i sin ledarroll och byggde programmet mycket utifrån det. Samtidigt försöker vi också inkludera spetsämnen, som till exempel innovation.

Hur skulle du beskriva din egen roll bland programmets kursledare?

– Jag både samordnar hela programmet och håller själv i flera moment. Min roll blir det forskningsbaserade och det psykologiska, kring stress och hållbar prestation, kring förändringsledning och liknande.

Många chefer har under de senaste åren känt av en tydlig tempoökning. Finns det “lifehacks” som kan hjälpa människor att bättre hantera högt tempo och stress?

– Definitivt! Klassiska "lifehacks" som träning, ordentlig sömn och lugna, avslappnade stunder kan inte rekommenderas nog. Vi kan inte lura våra kroppar och vi kan inte ändra på dem, det finns inga genvägar till hållbarhet! Jag tror personligen att acceptans kommer att vara ett begrepp som kommer öka framåt, helt enkelt att acceptera att vi inte hinner allt, att vi kommer att göra fel och så vidare. Då blir det lättare att vara chef!

Kan du bjuda på ett snabbtips vi alla omedelbart kan börja använda för att bli bättre ledare i vardagen?

– Jag bjuder på två stycken. 1) Pausa. Att vara chef kräver energi och du måste fylla på då och då. 2) Ge återkoppling/feedback på vad dina medarbetare gör. Sätt som regel att ge återkoppling i varje möte eller samtal.

Chefsprogrammet vänder sig till dig som har arbetat några år som chef, kanske tidigare gått en ledarskapsutbildning men nu vill ta nästa steg i din professionella utveckling. Läs mer om Företagsuniversitetets kurs Chefsprogrammet här. Har du frågor om innehållet, anmälan eller någonting annat – maila oss på denna adress.