Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Zlatan förändrar svenska språket

2014-06-24 Daniel Kjellsson

Zlatan Ibrahimovic har gjort mycket för Sverige. Han har påverkat hur vi spelar fortboll, han har tveklöst påverkat hur landslaget spelar fotboll och han har, vill man tro, påverkat hur unga människor drömmer kring vad de kan och inte kan uppnå.

zlatan unplugged

Foto: Carolina Nymark.

 

Nu har Zlatan också påverkat det svenska språket. Det muttrades i kör när Zlatan lanserade sin app Zlatan Unplugged tidigare i år. Journalister och mediefolk oroade sig för en enformig och tillrättalagd vardag i vilken Zlatan enkom uttryckte sig i kontrollerad form, via egen kanal.

Verkligheten blev en annan och även om få sportreportrar skulle kalla det drömscenario så baseras en stor del av dagens journalistiska material på ämnet, på innehåll distribuerat via Zlatans egna app.

Mer om det en annan gång. Just det faktum att Zlatan lanserade och nu kommunicerar via sin app har exploderad användandet av just frasen “i sin app”. Det rapporterar Språktidningen.

Sedan lanseringen ska användningen av frasen ”i sin app” ökat med 998 procent – enbart på grund av Zlatan Ibrahimovic. Enligt tidningen, som hänvisar till en sökning i databasen Presstext, har totala användningen av frasen under de senaste åtta månaderna ökat med 1 000 procent i svensk press.

I databasen Retriever, som innehåller fler tidningar och även texter från nätet men också fler dubbelpubliceringar av samma artiklar, är ökningen 1 562 procent.

Kan det då inte röra sig om att frasen används i fler sammanhang än de som rör Zlatan? Absolut, men hela 98,2 procent gäller just fotbollsspelarens app. Uppsvinget som kan härledas direk till landslagets karismatiske kapten, av de totala tusen procenten, är således 998 procent.

Han vinner igen.