Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Vad heter “food truck” på svenska?

2014-03-30 Daniel Kjellsson

Det är omöjligt att inte charmeras av de frågeställningar som alltjämt uppstår då nya samhällsfenomen – ofta med namn på engelska – uppstår omkring oss. Spontant tycks det ibland nästan omöjligt att finna svenska ersättningsord och fraser.

snabbmatsbil

Amerikanska "food trucks". Foto från Flickr-kontot Liz Mc.

 

Språkrådet är dock en pålitlig tillflyktsort. Just nu skrivs och talas det mycket om “food trucks”. Ett slags rullande uteserveringar. I vanlig ordning är Språkrådet snabbfotade:

– Det som på engelska kallas foodtruck, det vill säga en matservering inhyst i något slags rullande fordon, har blivit ett mycket populärt fenomen i Sverige på senare tid. Vad kan då foodtruck kallas på svenska? I tidningarna, som skrivit mycket om företeelsen det senaste året, förekommer många olika beskrivande uttryck: rullande matservering, rullande restaurang, (rullande) gatukök, matvagn med flera.

Standardresonemang så här långt. Rådet avslutar dock med föredömlig påhittighet:

– Man kan möjligen vilja precisera sig beroende på vad det handlar om för slags fordon respektive mat, men snabbmatsbil (med kortformen matbil) tycker vi kan fungera som övergripande benämning.

Snabbmatsbil. Bloggen ger många tummar upp.

Daniel Kjellsson