Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Tre av tio gillar hen

2014-04-01 Daniel Kjellsson

Det könsneutrala pronomenet hen ökar i användande. Enligt en Sifo-undersökning nyligen utförd på uppdrag av Zita Folkets Bio tycker tre av tio svenskar att hen är ett användbart ord.

Det var i en debattartikel i Svenska Dagbladet i januari 2012 som språkforskaren Karin Milles tog ställning för hen som ett komplement till han och hon. Det könsneutrala pronomenet beskrevs som ”en lösning som ger möjlighet att möta världen mer förutsättningslöst…”. Responsen lät inte vänta på sig och omgående delade hen svenskarna i två läger.

Enligt ovan nämnda Sifo-undersökning uppskattas också ordet mer eller mindre beroende på vilka grupperingar i samhället man frågar. 

67 procent av Miljöpartiets väljare uppger att hen är ett användbart ord. Bland Sverigedemokraterna nickar bara 5 procent godkännande för hen. Motsvarande siffra för Vänsterpartiet är 58 procent, för Folkpartiet och Kristdemokraterna 30 procent, för Centerpartiet 26 procent, för Socialdemokraterna 25 procent och för Moderaterna 17 procent.

Hur ser skillnaderna ut sett till åldersgrupperna? Bland svenskar i åldern 15 till 29 år svarar 45 procent att hen är användbart. Därefter minskar stödet med åldern och är lägst – 15 procent – bland personer som har fyllt 65 år. Kvinnor är mer positiva till hen än män.

Hen har starkare supporterskaror i storstäderna, bland tjänstemän och personer med högskoleutbildning. Ordet är mindre uppskattat bland personer bosatta på mindre orter och på landsbygden, bland arbetare och personer med gymnasieutbildning.

Daniel Kjellsson