Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Sveriges bästa kommunikatörer: Anna Kleinwichs Magnusson

2016-09-15 Lotta Eriksson

Under Story 2016 kommer du att dyka upp lite “här och var” och presentera trender inom skriftlig kommunikation.
Hur ser de större penseldragen ut – varthän barkar utvecklingen?

– Digitaliseringen påverkar oss människor och vårt beteende på många olika sätt, särskilt när det gäller hur vi kommunicerar och använder språket.

– Det skriftliga språket är inte längre det självklara valet för den som vill göra sig hörd.

 – När tekniken finns i allas händer är det är lätt att byta ut texter mot bild och film; man väljer helt enkelt det som bäst åstadkommer den effekt man är ute efter.

– Kraven på tillgänglighet, snabb rapportering och korta svarstider gör att skriftspråket utvecklas ovanligt fort just nu

Vilket är det svenska språkets
största utmaning just nu?

 – Skriftspråket har under lång tid vårdats och utvecklats av Svenska Akademien, journalister, författare och kommunikatörer med god kunskap om språkbruk och skrivande.

– I dag kan vem som helst publicera egna texter och det gör att grammatiska förvrängningar, felaktigheter, eller om man vill, nya kreativa lösningar tar plats i språket.

– Många skräms och upprörs av att språket urlakas, andra menar att det utvecklas på ett sätt som bättre möter våra behov.

Hur har den smarta telefonens stora
närvaro påverkat språk och kommunikation?

– Telefonens lilla fönster och tangentbord gör att vi helst fattar oss kort. Artigheter och nyanser får kliva åt sidan – det viktigaste är att vi gör oss förstådda. Eftersom korta texter kan uppfattas som hårda, lättar vi upp dem med småord, slang och emojis.

– Jag skulle säga att mycket av den språkliga utveckling vi ser nu drivs på av de tekniska och digitala verktyg vi använder.

Story 2016 bjuder på allt från språktrender och hjärnforskning till amerikanska presidentvalet och Eurovision Song Contest. Praktisk och aktuell kunskap för dig som jobbar med innehåll och kommunikation. Anmäl dig här.
Ses på Vasateatern den 4 oktober 2016!