Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Språkvårdsdagen 2015: Kommunicera bättre på jobbet - säg det du menar

2015-09-24 Daniel Kjellsson

 

Det går oftast inte en dag utan att vi säger någonting som vi egentligen inte menar. Det kan handla om en vit lögn, om att förmildra sanningen, undvika konflikter eller kanske skydda oss själva (eller andra) genom att linda in information.

På detta ämne talar Elizabeth Kuylenstierna, kommunikationsexpert och professionell coach, under Språkvårdsdagen 2015 (29 september på Moderna Museet i Stockholm). Hur blir kvaliteten på våra relationer när kommunikationen är knapphändig?

Vi ringde upp Elizabeth för ett förhandssnack.

Elsa Web 04

Elizabeth Kuylenstierna. Foto: Jonas Olson.

Elizabeth, varför säger vi saker vi inte menar?

– För att vi ofta är konflikträdda och inte törs säga det vi egentligen menar. Vi litar inte heller på hur vi ska hantera en konversation som går lite mer på djupet, där vi är tydliga och ärliga. Ibland har vi inte ens tänkt efter själva, så att vi vet vad vi själva menar.

Vad är nyckeln till att lära sig kommunicera tydligare?

– Att lära känna sig själv, veta hur man fungerar som person och varför man beter sig som man gör. Då kan jag också börja se andra, förstå andra. Det handlar om att värdera sig själv högre och att ta sig själv på större allvar. Då kommer vi också autiomatiskt att kommunicera tydligare då vi säger vad vi faktiskt vill och menar.

Hur blir man en bättre lyssnare?

– Genom att vilja förstå. Genom att lyssna för att lära sig något om en annan människa istället för att bara vilja babbla själv. Det är väldigt stor skillnad. För alla.

Språkvårdsdagen 2015 går av stapeln 29 september. Du har fortfarande chansen att roffa åt dig en stol – klicka genast in här för att boka. Vi ses!