Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Språkrådet svarar: Melodifestival och mello

2014-03-05 Daniel Kjellsson

När vi senast var i kontakt med Språkrådet gällde det stavningen av OS-orten Sotji. När vi nu återkommer handlar våra frågor om en helt annan circus; Melodifestivalen.

I vanlig ordning möter vi en rad olika stavningar och förkortningar i svenska medier men Språkrådet är troget kristallklart i sin uppfattning:

– Melodifestivalen är namnet på den nationella uttagstävlingen, med versal begynnelsebokstav. Men melodifestival kan också användas substantiviskt om olika slags sångtävlingar, med gemen begynnelsebokstav, även om uttagstävlingar till ESC: den finska melodifestivalen. Då är det närmast typen av sångtävling som avses.

melodifestivalen

Bild: SVT.

Språkrådet tar också en truddelutt (på tal om tveksamma ordval) ut i mer vardagliga terränger och det relaterade “mello”.

– Mello, med två l, har de senaste åren blivit en populär kortform för Melodifestivalen. I synnerhet Sveriges Television, som sänder Melodifestivalen, använder kortformen. På SVT:s webb hittar man sammansättningar som Mellopriser, Mellomyspyssel, Mellowebbredaktionen och Mellotipset.

Idag tycks allt vara tillåtet. Klara, färdiga, sjung!

Daniel Kjellsson