Blogg inom Kommunikation

Sofie Nylén: Så presenterar du med övertygelse

2015-04-22 Daniel Kjellsson

Företagsuniversitetets kommunikatörsutbildning är en nio dagar lång djupdykning för dig som jobbar med information. Utbildningen är välrenommerad i branschen och ger dig kunskaper, metoder och konkreta tips för framgångsrikt internt och externt informationsarbete.

För att fira årets första kurstillfälle (som går av stapeln 27 april) kommer vi att i en serie blogginlägg låta de populära kursledarna presentera sig själva. Idag: Sofie Nylén.

Sofie är utbildningskonsult med examen från Lärarhögskolan. Sofie har lång erfarenhet av kommunikationsträning både i skriftlig och muntlig form.

Sofie Nylén

Sofie Nylén.

Efter många år som kursledare i presentationsteknik möts jag ofta av liknande frågor och liknande situationer. Hur ska jag på ett inspirerande och övertygande sätt kunna framföra min presentation som är så tråkig och enbart innehåller en mängd detaljinformation? Jag vet inte hur jag ska kunna få med alla viktiga fakta under den korta tid jag har på mig.

Det är verkligen en utmaning i uppgiften att förmedla, påverka och skapa resultat under en kort stund, kanske tio till femton minuters tid. Till att börja med måste man själv tycka att det är viktigt och angeläget det man har att förmedla. Du behöver inte vara rolig och underhållande; det viktiga är att ditt engagemang lyser igenom och att du har ett mål med din presentation.

Ytterligare ett sätt att skapa styrka i presentationen är att definiera vad målet är för dina åhörare – inte för vad du själv vill åstadkomma. Många beskriver sitt mål utifrån vad man själv vill åstadkomma och hinna med i presentationen; som åhörare vill du ju bli motiverad att lyssna och ta till dig informationen och därför bör målet alltid definieras utifrån lyssnarens situation.

Tips! Tre frågor som dina lyssnare vill få besvarade. Om du i inledningen ger svar på följande tre frågor kommer dina åhörare att få förtroende för dig.

1. Vem är du? Som åhörare vill jag veta varför just du håller i den här presentationen, din bakgrund och din kompetens.
  2. Vad ska du prata om? Var tydlig med de rubriker och områden som din presentation ska innehålla.
  3. Vad har jag för nytta av att lyssna på dig? Motivera dina lyssnare så att de tycker det är viktigt att lyssna på dig.

Vi ses på kommunikatörsutbildningen!

/Sofie Nylén

Läs mer om Företagsuniversitets kommunikatörsutbildning här.

Vill du läsa mer om Sofie Nylén, besök hennes hemsida