Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Propaganda omkring oss

2014-03-26 Daniel Kjellsson

Då vi nyligen avhandlade fenomenet “robotjournalistik” här i bloggen kan det vara på sin plats att också synliggöra en av automatiserandets baksidor. Avsaknaden av oberoende; propaganda.

Propagandan är enkel, den är svart och vit. Propagandan vill rättfärdiga den egna sidans agerande och så tveksamheter så att opinionen blir splittrad. Propagandan smutskastar gärna avvikande röster. Det finns ett tydligt och egoistiskt syfte.

Den så kallade “robotjournalistiken” är en dröm för propagandister. Varför riskera mänskliga fel, tolkningar och halkningar när datorer kan mejsla budskapen i exakthet?

Tankar och associationer kring termen “propaganda” flyr enkelt till de krigsherrar som idag härjar enkom i historieböcker. Låt dig inte luras, propaganda finns överallt omkring oss. 

krim

Stillbild från VICE-dokumentären "Russian Roulette".

Johanne Hildebrandt, författare och ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin, skrev om fenomenet i SvD i söndags (23/3). Med anledning av hur Ryssland nyligen annekterade Krim – ivrigt påhejat av bland andra Russia Today, tv-station grundad av ryska regeringen 2005.

Inte bara i krig är sanningen ett första offer; i USA går det fyra pr-konsulter på varje journalist.

Oberoende granskande tycks vara under attack. En nyhetstext genererad av en dator kostar alla väldigt lite. Vad kostar det att flyga till Krim för att intervjua en gråtande kvinna omringad av hotfulla ryska soldater då hon försöker leverera mat till sin belägrade man? Pengar och mod.

Daniel Kjellsson