Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Oväder med kvinnonamn kräver fler liv

2014-06-15 Daniel Kjellsson

Oväder som får kvinnliga namn betraktas som mindre farliga men är det facto dubbelt så dödliga. Detta enligt en amerikansk undersökning publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences.

cyclone-gelane

 

Tropiska cykloner har sedan 1979 namngivits enligt regeln varannan damernas, varannan herrarnas (innan dess gavs de enbart kvinnliga namn). De amerikanska forskare som nu fått sina resultat publicerade har studerat de farligaste cyklonerna under denna period, med undantag för Katrina och Audrey. De två ansågs så extrema att de hade kastat hela undersökningen över ända.

I ett oväder namngivet efter en kvinna dör i genomsnitt 45 personer, jämfört med 23 personer i ett oväder med mansnamn. 

En förklaring kan vara att tropiska cykloner uppfattas som mindre farliga, vilket också leder till att varningar tas lättare och risker ökar. Beteendet är, enligt forskarna, ett exempel på vad som kallas omedveten sexism. Kvinnor i allmänhet uppfattas som mindre aggressiva och mer omhändertagande (än män). Det må vara troligt, men inte bland cykloner.

Sedan publicering har undersökningen mött kritik. Washington Post har bland annat ställt sig frågande till att stormen Sandy inkluderats (och således skruvat statistiken).