Blogg inom Kommunikation

Mitt språk: Lars-Gunnar Andersson, professor på Göteborgs universitet

2014-10-02 Marie Arpnäs

Vi på Företagsuniversitetet har ett brinnande intresse för kommunikation. Språkets alltid spretande utveckling är en spännande resa att följa. Vid väl valda tillfällen passar vi också på att prata språk med intressanta människor i vår omgivning.

Idag har turen kommit till Lars-Gunnar Andersson, professor på Göteborgs universitet och under många år språkexpert på Sveriges Radios program “Språket". Lars-Gunnar har också medverkat på Företagsuniversitetets Språkvårdsdagen 2010 och 2014.

lars-gunnar-andersson

Lars-Gunnar Andersson under Språkvårdsdagen 2014. Foto: Janis Lukas.

Lars-Gunnar, har du något favoritord?

– Nej. Jag får den frågan då och då men har ännu inte hittat något vettigt svar.

Finns det något ord som du anser saknas i ordlistan?

– De flesta orden man "saknar" hamnar där i lagom takt, så det kan jag inte säga att det gör. Men för 20 år sedan noterade jag att åh och äh fanns med i SAOL men inte öh. Det gör det nu, med min hjälp.

Nämn ett riktigt fult ord.

– Kurator eller curator tycker jag inte om, i betydelsen "någon som ordnar en utställning". Det ordet gör mig inte på gott humör.

Vad är bra kommunikation?

– Jag säger som Vilhelm Moberg: 1) ha något att säga 2) du ska säga det och 3) det räcker med det. En bra sammanfattning.

Vad är dålig kommunikation?

– När man inte förstår varför. Man hittar inte linjen i resonemanget. All form av disposition saknas.

Hur stor betydelse har kroppen när du kommunicerar?

– Gäller det samtal i telefon har kroppen ingen större betydelse, men synlig inför andra har kroppens språk i kombination med rösten en stor betydelse.

Kommer det tryckta ordet att försvinna?

– Nej, jag tror inte det. Alldeles säker kan man inte vara, men inte under min livstid i alla fall. Kanske om hundra år. Det viktiga är att tankarna och innehållet i ett budskap bevaras. Men det känns tråkigt att visualisera framtidens hem utan böcker.