Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Mitt språk: David Batra, komiker

2014-11-03 Marie Arpnäs

David Batra är en av bloggens trogna medarbetare (läs: vi trakasserar honom med frågor). Som vi tidigare berättat gjorde David ett bejublat framträdande under Språkvårdsdagen 2014. Vad vi inte berättat är att vi också passade på att fråga ut honom om bra och dålig kommunikation.

david-batra-sprakvardsdagen

David Batra under Språkvårdsdagen 2014. Foto: Janis Lukas.

David, har du något favoritord – och något ord som du inte tycker om?

– Favoritord har jag nog inget. Generellt försöker jag att undvika svordomar. Det blir så enformigt och tråkigt om man svär för mycket. 

Vad läser du helst? 

– Jag läser mycket romaner. I bokform eller på min iPad. Jag lyssnar inte gärna på böcker då jag tycker att det går för långsamt. 

Har du någon favoritskribent? 

Sigge Eklund tycker jag skriver bra. Lena Andersson, författare och DN-kolumnist, också. Lena är nog nummer ett för mig, faktiskt.

Vad är bra kommunikation? 

– När avsändaren är närvarande, här och nu, och tar in det som händer. När det finns en förmåga att ändra sig radikalt efter situationen, både muntligt och i skrift. 

Vad är dålig kommunikation? 

– När någon försöker prångla ut standardiserade meddelanden, oberoende av situation.

Hur viktigt anser du att kroppsspråket är när man kommunicerar? 

– Det finns visst siffror som visar att vi till 80 procent kommunicerar med kroppen och 20 procent med rösten. Sådana siffror ger jag inte mycket för. Budskapet i det du säger är det absolut viktigaste. Föreställ dig en rånare som står framför dig och säger att han vill ha dina pengar. Det är ju inte hans kroppsspråk du lyssnar på då!