Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg inom Kommunikation

Identifiera krisen och möt media professionellt

2016-08-10 Lotta Eriksson

”Det är viktigt att ha förståelse för varför det blir en kris, hur den utvecklas och hur man ska agera och det absolut viktigaste är att man är handlingskraftig”. Det förklarar Hans Makander och Hans Uhrus, kursledare för kursen ”Kriskommunikation och medieträning” som startar i september.

Vad har hänt? Hur många är drabbade? Varför blev det så här? Vad gör vi nu? Det är några av de frågor man bör ställa sig när journalisten ringer.

Förståelse för medias drivkrafter när drevet går och praktiska verktyg är några av ingredienserna i kursen ”Kriskommunikation och medieträning”, som går i Stockholm den 29 och 30 september.

Kursledare är Hans Makander och Hans Uhrus.
Här berättar de mer om kursen: 

Vilka vänder sig kursen till? 
– Den vänder sig till alla som arbetar med kommunikation och andra som behöver förstå eller ska kunna hantera olika typer av kriser och ha kontakt med journalister. Det är viktigt att ha förståelse för varför det blir en kris, hur den utvecklas och hur man ska agera och det absolut viktigaste är att man är handlingskraftig.
– Därför kommer vi att lära ut hur man identifierar när det faktiskt är eller kan bli en kris. Ju tidigare man uppmärksammar risken, desto bättre hanterar man situationen. Det handlar litet om att man ska lära sig tänka som en journalist och genom proaktivt arbete se till att vara väl förberedd för varje krissituation.

Vad kommer deltagarna få lära sig under de två dagarna?
– Förutom att lära sig möta media på ett bra sätt kommer de få lära sig ta fram en kriskommunikationsplan och en utpekad talesperson. Dessutom ska vi visa att det är viktigt att utbilda övriga organisationen och öva kontinuerligt så att alla blir bättre på att fånga upp det som kan bli en kris.
– Det blir både teori och praktiska övningar. Vi kommer till exempel arbeta med ett känt varumärke, där deltagarna får lära sig att jobba med Q & A, alltså frågor och svar, att formulera budskap och att möta journalister.

Läs mer om den nya kursen:

Kriskommunikation och medieträning
Hans och Hans drar igång kurs - mer om kursledarna