Blogg inom Kommunikation

Hälften undviker festbilder på Facebook

2014-06-15 Daniel Kjellsson

Vår aktivitet i de sociala medierna utmålas ofta som dumdristig och någonting som kommer att jaga oss i framtiden. Faktum är nästan hälften av svenskarna redan är försiktiga med vad de delar med sig av. Detta enligt en undersökning gjord av företaget Questback på uppdrag av Lunds Universitet. 1118 personer deltog.

overvakning

45 procent av de tillfrågade hävdade att de anpassar vad de lägger ut på sociala medier, främst på grund av att nuvarande arbetsgivaren eller framtida arbetsgivare kan komma att läsa eller ta del av det. Per Runeson, professor i datavetenskap vid Lunds universitet, tolkar resultatet som att vi undviker att publicera sådant som kan göra att vi uppfattas som en person som inte är skötsam.

Undersökningen gjordes som en del i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt i vilket digital tillit är under lupp. 21 procent av de tillfrågade instämmer i att de känner en oro för att arbetsgivaren ska kontrollera internetanvändandet och jobbmejlen.