Blogg inom Kommunikation

Årets 10 bästa böcker

2014-12-15 Daniel Kjellsson

Redaktionen på blytunga The New York Times Book Review har enats kring vilka 10 böcker – fem skönlitterära verk och fem böcker från faktasegmentet – som varit 2014 års bästa.

Vi på Företagsuniversitetet är lika enade då vi hävdar att du borde läsa samtliga (alla böcker är på engelska, versioner översatta till svenska lär dröja en tid).

• Skönlitterärt
14best-fiction-articleLarge

All the Light We Cannot See
- Anthony Doerr

Marie-Laure har varit blind sedan hon var sex år. Hennes pappa bygger en perfect miniatyr av det kvarter i Paris där de bor, så att hon ska kunna memorera det och hitta hem. Men när nazisterna invaderar Paris under andra världskriget tvingas far och dotter fly med en farlig hemlighet i bagaget.

Dept. of Speculation
- Jenny Offill

De brukade skicka brev till varandra och returadressen var alltid densamma: Dept. of Speculation. De var unga och modiga, de gifte sig och fick barn. Men sakta kom förändringen; rädsla och tvivel hopade sig och slutligen brast allt.

Euphoria
- Lily King

Antropologen Andrew Bankson har i åratal ensam studerat en stam vid Kiona-floden, jagad av minnet av sina bröders död. Bankson är på randen till självmord när han tillsammans med två nya kollegor får chansen att på nära håll studera den artistiska och matriarkala stammen Tam.

Family Life
- Akhil Sharma

Åttaåriga Ajay tillbringar sina eftermiddagar med att spela cricket på hemstaden New Delhis gator. Alltid tillsammans med fyra år äldre brodern Birju. Livet är dock på väg att förändras och hela familjen gör sig redo för att flytta till Amerika, och sitt nya välpolerade liv. Men Ajay möter aldrig det liv han väntat sig, utan istället misstänksamhet och mobbning. En hemsk olycka krossar drömmen – och familjen – fullständigt.

Redeployment
- Phil Klay

“Vi sköt hundar. Det var ingen olycka utan vår avsikt och vi kallade det Operation Scooby.” Så börjar en bok som tar dig till krigets mittpunkter i Irak och Afghanistan. Den mänskliga kostnad ett krig innebär inte bara för dem vars liv slås i spillror på plats, utan också för dem som kommer tillbaka med minnen som är oförklarliga.

• Fakta
14best-nonfiction-articleLarge

Can't We Talk About Something More Pleasant?
- Roz Chast

Ett mångafacetterat porträtt av åldrande föräldrar. Roz Cast målar genom teckningar, bilder, dokument och text upp en lika skratt- som tårfylld memoar.

On Immunity: An Inoculation
- Eula Biss

Eula Bliss fick inte bara barn utan också en ny världssyn. Plötsligt såg hon faror överallt. Myndigheternas avsikter, läkemedelsbranschen, kvaliteten på den luft hennes barn andas, mat och madrasser. En modig och fascinerande bok.

Penelope Fitzgerald: A Life
- Hermione Lee

Penelope Fitzgerald var en stor författare som aldrig beskrev sig själv med speciellt stora ord. Även hennes romaner var korta, koncisa och subtila. Fitzgerald blev publicerad först 60 år gammal och berömd vid 80. Hennes liv visar sig ha varit lika fascinerande som de böcker hon skrev.

The Sixth Extinction: An Unnatural History
- Elizabeth Kolbert

Jorden har sett fem fall av massutrotning under sina senaste 500 miljoner år. Forskare tror nu att de bevakar den sjätte, den som tros bli det mest förödande som skett på vår planet sedan en asteroid slog ner här och utrotade dinosaurierna. Elizabeth Kolbert berättar – spännande som en thriller – hur vi alla är vår egna värsta fiende.

Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David
- Lawrence Wright

Lawrence Wright tar oss med på ett tretton dagar långt toppmöte på amerikanska Camp David under vilket presidenten Jimmy Carter lyckas åstadkomma det första fredsavtalet i det moderna mellanöstern, det mellan Israel och Egypten. Det är ett slags historisk faktathriller och Vita Huset-romantik i ett, med sylvassa medhjälpare som arbetar dag och natt i kulisserna.