Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

Redovisa representationen rätt!

2017-12-08 Lotta Eriksson

Torsdagen den 7 december var det dags för årets konferens för alla inom ekonomi och HR som arbetar med representation och förmånsbeskattning. Konferensen genomfördes på Playhouse Teater i Stockholm.

Den faktaspäckade konferensdagen inleddes av den uppskattade föreläsaren Pia Blank Thörnroos från Skatteverket, som under nästan en timme presenterade alla skattenyheter. Hon informerade bland annat om kostförmån, bostadsförmån och förslagen i budgetpropositionen, som bland annat omfattar:

  • ändrad beräkning av bilförmån
  • trängselskatt, nu en skattepliktig förmån
  • lättnader i beskattning av personaloptioner i vissa fall
  • höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta
  • slopad skattefrihet för privat hälso- och sjukvård
  • återinförande av skattereduktion för fackföreningsavgift
  • sänkt skatt för pensionärer
  • skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

Deltagarna på konferensen hade framför allt många frågor om HFDs dom 20170620 mål nr 278-12, som handlar om att uppdrag som styrelseledamot ska beskattas i inkomstslaget tjänst.

Här finns Pia Blank Thörnroos presentation

IMG_3242

 

Näste talare var Jan-Åke Jernhem, som inledde sitt första pass för dagen genom att gå igenom hur man redovisar representation rätt, vilka principer som gäller för representation och vad det finns för olika alternativ av representation. Han gick igenom extern representation, intern representation, omedelbart samband, tidssamband, ortssamband och personsamband. Han beskrev även att representationstillfällen begränsas av en affärsförhandling och därför kan ske flera gånger per dag.

IMG_3284

 

Jan-Åke Jernhem beskrev även ”konferensen” ur ett skattemässigt perspektiv och hur konferensen blir avdragsgill.

– Konferenser är inte representation utan kurs och utbildning, poängterade han.

Han fortsatte sin föredragning efter lunchen och benade då bland annat ut vad som gäller kring personalgåvor, skattepliktiga förmåner, dispositionsrätt och förmåner av begränsat värde. 

Här finns Jan-Åke Jernhems presentation

På vad ska moms redovisas? Det berättade Annika Nordqvist från Grant Thornton.

IMG_3286

 

Hon berättade om de nya reglerna för representation utifrån momsperspektivet och lyfte aktuella frågeställningar för koncerner.  Hon gick även igenom avdragsrätt i blandad verksamhet, utlägg, fakturor och den momsreform som EU-kommissionen har föreslagit.

Här finns Annika Nordqvists presentation

 

IMG_3292

 

– Jag är inte här för att ge er en bra avslutande känsla utan för att ge er magknip! Så inledde konferensens sista föreläsare, Anders Björkenheim, sin skrämmande men viktiga föreläsning om företagsbedrägerier, id-kapningar och annan ekonomisk brottslighet.

Han gav svindlande exempel på hur aktiebolag bildas för att användas i kriminell verksamhet, hur lätt det är att skapa falska identiteter och gav flera konkreta exempel.

IMG_3300

 

Representation och förmånsbeskattning avrundades med mingel för dem som så önskade!

Tack alla föreläsare och tack alla ni som trotsade det fuktiga, bistra vädret och kom till årets konferens!