”Jag vill visa att man som controller kan skapa värde” / Ekonomi / Bloggar & nyheter / Toppnavigering / FUN Start - Företagsuniversitetet

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

”Jag vill visa att man som controller kan skapa värde”

2018-04-23 Lotta Eriksson

– Vi gick från att vara styrda av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt arbete, berättar Owe Marstorp. Den 17 maj beskriver han de utmaningar resan från ekonom till controller kan innebära – men framför allt hur förändringen skapar värde.

Owe_Marstorp

Owe Marstorp har lång erfarenhet av ekonomistyrning och är en av föreläsarna på Controller 2018 torsdagen den 17 maj.

– Ekonomrollen är styrd av rutiner och regelverk för att administrera och rapportera vad som har hänt medan controllerrollen  drivs av att stödja kärnprocesserna och agera proaktivt tillsammans med verksamheten på ett modernt sätt, summerar han.

Under konferensen kommer han berätta om hur han började i ett företag där affärsmodellen var omogen och behövde utvecklas.

– Det fanns en förståelse för att vi måste göra något, berättar han.
– Alla fattade hur siffrorna såg ut men vad kunde vi göra åt det, hur kunde vi korsbefrukta olika kompetensområden?

Tog tempen bland kunderna
Han valde att följa med ut i verksamheten för att få en bild av vad kunderna tyckte och sade.

– Jag ville ta temperaturen på hur vi uppfattades. Samtidigt funderade vi över vad vi kunde göra annorlunda för att erbjuda kunderna bättre värde och tjäna mer pengar.

Det blev tidigt tydligt att det fanns brister i kvaliteten men när Owe definierade processen och ville förändra verksamheten uppfattades han som obekväm;
– Säljarna måste till exempel ha sin dokumentation tillgänglig så att vi kunde få mer information men då sågs det som ett problem.

Blev en auktoritet i branschen
Företagets vd lät sig övertalas och processen lades ner. Naturligtvis kände sig Owe tilltufsad men trodde på idén och kämpade vidare. Konsulter togs in, diskussionerna blev mer nyanserade och till slut trillade polletten ner.

– Processen tog tre år men sedan gick vi från att vara från ett företag som var styrt av omständigheter till att driva ett kostnadseffektivt och modernt arbete med värdegenererande  projekt hos kunderna.

– Vi fick en bättre affärsmodell och kunde mäta resultatet, vi kom in tidigare i processer och blev en auktoritet i branschen.

Vill ge känsla för vad som skapar värde
Owe Marstorp hoppas att alla som känner att det finns en potential att utveckla sin verksamhet och som är intresserade av verksamhetsutveckling och styrning finns på plats den 17 maj;

– Jag vill förmedla en känsla för vad som bygger värde både för företag och kund.

Vad hände med företaget som Owe arbetade på då?
– Det blev uppköpt. Efter en kort tid valde några av nyckelmedarbetarna att sluta och starta eget. Några av dessa tillhörde skaran ”skeptiska” när vi påbörjade processen.  I dag driver de en framgångsrik verksamhet som bygger på de nya affärsmodellen som skapades då.

Missa in Owes föreläsning och flera andra spännande föreläsningar om bland annat beslutsfattande, agila metoder och tekniska verktyg för controllers!

Om du inte redan anmält dig är det hög tid nu: Läs mer och boka här!