Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Företagsuniversitetets blogg inom ekonomi

Bedrägerier kostar inte bara miljontals kronor

2018-06-15 Lotta Eriksson

Bedragare har lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp. Det kunde vi höra och läsa på SVT Nyheter i veckan.
– Tyvärr rör det sig om ett vanligt bedrägeriupplägg som myndigheterna kan hindra på ett tidigt stadium om de arbetar effektivt. Ändå slinker de här bolagen igenom och det är allvarligt, sade Anders Björkenheim, som är expert på bedrägeriprevention, i intervjun.

Bedrägerier och annan ekonomisk brottslighet är den stora snackisen just nu. Rubrikerna duggar tätt och myndigheterna börjar vässa sina metoder för att förebygga och förhindra den. Därför ligger verkligen Financial Fraud Forum i tiden!

Det är en ny och unik konferens, som genomförs den 18 september i Stockholm, och som tar sikte på bedrägerierna och vad de kostar, inte bara i miljoner kronor utan också i varumärkesförluster.

Landets ledande experter kommer att ge exempel på hur lätt bedrägerierna kan begås och hur vanliga de är samt visa på kostnaderna i alla dess former. De kommer även att ge förslag på lösningar och beskriva vilka verktyg som finns alternativt behövs.

 

Anders_Bjorkenheim

Brottsförebyggande rådets generaldirektör inleder dagen och därefter kommer bland andra Anders Björkenheim att föreläsa (på bilden).

På den imponerande talarlistan finns också internet- och nätbedrägeriexperten Peter Forsman, Bolagsverkets generaldirektör Annika Stenberg, Jan Olsson från Polisens nationella bedrägericenter, chefsåklagare Stefan Lundberg från Ekobrottsmyndigheten och Ludvig Isacsson från Förenade bolag.

Det blir också ett internationellt inslag, eftersom professor Mark Button gästar konferensen. Han är chef för och grundare av Centre for Counter Fraud Studies vid Portsmouths universitet i Storbritannien och forskar bland annat kring bedrägerier och korruption. '

Han kommer bland annat att beskriva National Fraud Indicator UK, som görs varje år, hur studien går till och vad den ger för resultat.

Vi kommer också att få ett väldigt konkret exempel - nämligen på den förmodligen största bedrägerihärvan i Sverige någonsin, den som går under namnet Homoki. Stefan Larsson, utredningsledare från Malmöpolisen, berättar om härvans olika delar samt hur den nystades upp och ledde till lagföring.

Henrik_Belfrage

Konferensen avslutas av professor Henrik Belfrage, som i en skrämmande föreläsning pratar om personerna som vi inte vill ha i vår omgivning, det vill säga de som duperar, manipulerar, ljuger och går över gränsen i olika sammanhang.

Som grädde på moset är det en av Sveriges bästa ekonomijournalister, Charlotte Stjerngren, som är moderator för konferensen.

Vi på Företagsuniversitetet och Credma hälsar alla som arbetar inom ekonomi, bank och finans och/eller säkerhet välkomna till årets kanske mest angelägna konferens. Den här typen av brottslighet drabbar inte bara alla andra!

Du kan läsa mer om programmet här

Och du kan läsa artikeln om hur bedragare lyckats ta lån och kreditköp för miljonbelopp här.