Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Story

"Var på din målgrupps plattformar" - referat från Story 2018

2018-10-03 Lotta Eriksson

Det var en krispig och vacker höstmorgon när deltagarna anlände till Berns i Stockholm. Nere i Kammarsalen vankades det konferens, Story 2018, som går under hashtaggen #komtillstory och som bjöd på både allvar, humor, praktiska verktyg och forskning.

Väldigt inspirerande talare! Superbra upplägg.” ”Helheten var mycket välavvägd!” ”Bra blandning på talarna i bakgrund och bransch.”
Omdömena var många och positiva efter Story den 2 oktober. Då hade deltagarna fått följa med på en svindlande kommunikativ resa under hela dagen, under ledning av dagens eminenta moderator Titti Schultz, välkänd radioprofil.

IMG_0281

Och konferensen satte igång med en rivstart! Första talare var Jeanette Fors Andrée som talade på ämnet ”Att anlägga moteld när drevet drar igång”. Hon är expert på kriskommunikation och beskrev inledningsvis förtroendekriser. Kortfattat är det ett gap mellan ditt företags värderingar och vad du säger och hur du beter dig.

Det finns några vanliga misstag i krishanteringen och det är bland annat att de ansvariga går i försvarsställning, att man i panik raderar mejl eller belägger dokument med sekretess och att man beskyller media och journalister för att de bedriver häxjakt.

Det går inte, menade Jeanette Fors Andrée, att vifta bort en förtroendekris eller att dölja problemen. 

– Det finns några framgångsfaktorer och grundläggande mekanismer som gör att er story blir mer hållbar, underströk hon och gav följande tips:

•    Ta ett samlat grepp och agera inte i panik. Börja jobba systematiskt direkt.
•    Transparensen är viktig, bland annat för att du måste tjäna ditt förtroende över tid genom att leva era värderingar i praktiken
•    Analysera och visa handlingskraft. Din reaktion och dina åtgärder bör stå i proportion till hur stort problemet är. Erkänn felet, om du gjort fel!

jeanette

Nästa steg i föreläsningen handlade om att lära sig navigera i det moderna medielandskapet.

– Det är tuffare i dag, än för bara två år sedan. Det finns forskning som visar att journalister gått från att göra sakliga granskningar till att fälla enskilda individer och kritisera personers karaktär. Sensationsjournalistiken har tagit över, de snabba klicken har blivit viktigare, poängterade hon.

Mediedramaturgin är, enligt Jeanette Fors Andrée följande:
När en journalist ringer finns det en tes, en vinkel. Du tilldelas en roll, antingen är du skurk/makthavare (Goliat), den ”lilla människan” (David) eller expert.
– Alla vill vara experten, för ingen kan din roll och verksamhet bättre än du själv.

Därför ska man exempelvis aldrig göra en förhastad intervju i en lobby, aldrig tillåta en filmad intervju i en lång smal korridor.

jeanette2

– När drevet går – följ din egen agenda, inte medias! betonade hon.

– Ta fram en hållbar budskapsplattform och gå in med max tre eller fyra budskap för att äga din egen story i dina egna kanaler.

”Du befinner dig i en bubbla”
Storys andre föreläsare var Per Grankvist, expert på filterbubblor och fejknyheter. Han var inbjuden för att tala om hur man tar makten över sitt eget flöde. Hans bästa råd var ”Var trygg i det du gör!”

per g

Han beskrev bland annat värdeförskjutningen som skett i och med digitaliseringen och hur Amazon började med ”köper du denna bok, så borde du också vara intresserad av denna”. I dag sker 48 procent av all näthandel i USA hos Amazon, varav 30 procent kommer via algoritmer.

– Den verklighet du ser är ingen verklighet, utan du befinner dig i en bubbla, underströk han.

Filterbubblor är egentligen olika vinklar, olika sätt att berätta något.
– Filterbubblan sitter i vårt huvud och är en bekräftelsemekanism. Det är egentligen en synonym för vår världsbild. Och allt bygger på algoritmer, som egentligen förenklar vårt liv oerhört.

Algoritmer då – vad är det? Jo, algoritmer i sociala medier serverar oss den information vi vill ha, utan att vi egentligen behöver be om den aktivt. Genom vårt flöde får vi ett axplock av det mediet vet om oss.

– Synliggör det ni vill berätta och gör det lätt för människorna att ta till sig det, rekommenderade Per Grankvist.
– Ta också ansvar för din bubbla och säg ifrån, ha civilkurage.

Han tycker att vi generellt ska sluta tjata om att folk ska byta kanal, är de på Instagram så ska vi vara där.

– Berätta alla era berättelser i de kanaler som är relevanta för er målgrupp. Prata direkt med kunden – kanske på mjölkkartongen, på era fakturor, det behöver inte vara digitalt!

Per_Grankvist_filterbubblan

Per Grankvist tipsade också om www.filterbubblan.se, en tjänst där vi kan se hur olika debatten låter i olika filterbubblor. Målet med verktyget är att göra det enkelt för människor att se hur debatten förs i aktuella ämnen i skilda bubblor, för att öka medvetenheten om hur mycket filterbubblorna påverkar vår syn på världen.

Läs mer på om Per Grankvist här

Ta del av Per Grankvists presentation här!

Från kosmos till vardag
Ett möjligen oväntat inslag på Story var det påföljande samtalet med Thomas Di Leva, artist sedan början av 1980-talet och starkt förknippad med ”Vem ska jag tro på?” från 1987.

För honom är autenticitet viktigt, förklarade han i det varma och öppna samtalet med Titti Schultz.

– Vi är universella varelser och behöver känna in varandra. Det är viktigt att det jag gör ska komma ur något som jag känner är en viktig fråga, förtydligade han.

 

1.thomasdileva

– Musiken förändrar inte världen som förr, provocerar det dig? frågade Titti Schultz.

– Musiken har tappat sin roll och blivit som en tapet. Ingen har lust att sitta på ett golv och lyssna på musik längre. I dag är det mer ”hur ska jag bli känd?” som gäller.

– Det görs fortfarande musik som är viktig men den har blivit smalare. Det känns mer som att det är en tävling i dag, som med Idol och Melodifestivalen.

– Man är med där, blir populär i några månader och sedan får man ställa in sin turné, eftersom folk har redan har tröttnat.

– Det är litet cyniskt, det är 'vampyrism' på ungdomar och på kreativiteten, fortsatte Thomas Di Leva.

Han medgav att han onekligen provocerat genom åren.
– Jag brukar säga att när de kastade sten på mig på scenen på 1980-talet, det var då jag lärde mig att dansa.

I dag är Thomas Di Leva snarare folkkär än rebell.

– Min strategi är enkel; jag – precis som resten av befolkningen – blir äldre och min största publik är inte 14-åringar, utan människor mellan 25 och 65 år. Ungefär 65-70 procent är kvinnor och de flesta bor i Stockholm och Uppsala. Då måste jag titta på var den publiken befinner sig och anpassa skapandet utifrån det.

Se ett klipp från samtalet här

Så känner han sig mer accepterad i dag?
– The story journey, livet, är att bli förstådd men så lätt är det inte. Jag är mer accepterad i dag, eftersom jag har hållit på så länge nu.

– Samtidigt finns det delar av en själv som man inte kan visa på en scen, till exempel som mitt UFO-intresse som jag visar mindre och mindre av. Ju mer man dyker ner i det desto djupare blir det och man betraktas som knäpp i huvudet när man pratar om det.

Efter samtalet med Thomas Di Leva bjöds det uppskattad lunch under Kristallkronorna på Berns.

Lunch1

 

Slussen – en kommunikativ mardröm eller utmaning?
Direkt efter lunch serverades ett konkret case på utmanande kommunikation. Det var Eva Rosman, som är kommunikationsansvarig för Slussenprojektet som satte sig i stolen mittemot Titti Schultz. Hon har tidigare varit kommunikatör på Transportstyrelsen och Försäkringskassan.

– Utmaningar är roligt, kommenterade hon och sade att hon har en "folkbildningsådra" i sig. Därför ser hon inte sitt arbete som en kommunikativ mardröm utan som en konkret och spännande utmaning.

2.eva rosman

Slussenprojektet inleddes praktiskt och operativt 2016, efter en lång rad utredningar och många protester. Målsättningen är att den första och största delen ska vara klar 2025.

Anledningen till att Slussen måste byggas om är väldigt konkreta, bland annat att betongen vittrade, att vattnet runt omkring måste skyddas och att Stockholm växer så man måste anpassa ytorna efter det. Dessutom brukar Slussenområdet byggas om ungefär en gång per hundrade år.

480 000 människor passerar Slussen varje dag. så det gäller onekligen att rusta sig med tålamod de kommande åren.

– Sådana här stadsutvecklingsprojekt måste kommuniceras. Det gäller att vara brutalt ärlig när man kommunicerar ett sådant här projekt. Det går inte att sockra det, sade Eva Rosman.

– Det handlar om att identifiera målgruppen och vad det är de vill veta. Vi måste möta människors oro, det är jätteviktigt. Det är en lång process och en sådan process måste få ta tid.

Hon medgav att hon får kickar av att arbeta med utmanande kommunikation;
– Det skapar nyfikenhet, vilka behov finns det för att skapa kunskap? Samtidigt måste man vara ödmjuk inför människors känslor.

Bang for the Buck
Direkt efter samtalet med Eva Rosman, hälsade Titti Schultz forskaren och författaren Erik Modig välkommen upp på scenen.

Erik är doktor och forskare vid Handelshögskolan och expert på konsumentpsykologi, reklamstrategi och kommunikation. Han har även gett ut boken ”Bang for the Buck”.

Han påpekade att det finns vissa saker som gör kommunikation mer trovärdigt, det kan vara vissa attribut eller beteenden.

– Vissa saker är omedvetna, vissa är biologiskt programmerade och vissa är väldigt medvetna, sade han.

3.erikmodig

– Alla kommunikationsdiscipliner har en sak gemensamt, hjärnan. Den var färdigproducerad för 40 000 år sedan. Vi vill alltså nå hjärnan på en mottagare, konstaterade han också.

– Om vi får tillgång till hjärnan via syn och hörsel kan vi påverka – så det handlar om att väcka ett intresse, att placera något i ett minne och att driva ett beteende mot något.
– Man ska väcka känslor med ett socialt beteende.

Erik Modig gav flera exempel på hur reklam appellerar och attraherar olika målgrupper och delade med sig av sin motivationsmatris.

– Gör er marknadskommunikation enkel, så att folk kan behålla sina rutiner! underströk han - och beskrev hur man når igenom till de olika typer av mottagare som finns, de han kallar "utvärderaren", "snabbtänkaren" och "känslomänniskan".

Eriks tips

Erik Modig tipsade bland annat om One Dollar Shave Club, det lilla startupbolaget som genom pigg marknadsföring tog mark och sedermera köptes av Gillette för astronomiska summor.

Se reklamfilmen här!

 

Svenskt fika

Fika1

 

Slå igenom i flödet

Efter en energirik eftermiddagspaus med kaffe, godsaker och tillfälle till nätverkande, var ämnet ”Du har tre sekunder på dig – så slår du igenom flödet”.

Det lät litet stressigt med tre sekunder och då var föreläsaren, den digitala experten och producenten Karin Winthers nyhet möjligen ännu mer pulshöjande. Sedan programpunkten sattes ihop i våras, har tiden för ”the attention span” sjunkit till ynka två sekunder!

Hur ska vi kunna få uppmärksamhet i alla flöden?

– 80 procent av all internettrafik globalt kommer vara video 2019. Vi blir överrösta av innehåll. Vi scrollar igenom 90 meter innehåll varje dag, beskrev hon.

Några av hennes konkreta tips var:

  • Formatanpassa för mobilen och filma i stående format
  • Skräddarsy innehåll och storytelling för er mottagare
  • Kom ihåg att mottagaren undrar ”Vad vill du mig?” Ge svaret direkt!
  • Var extrem tydlig på en gång; ett klipp, en story, ett budskap – ha en vinkel som genomsyrar hela klippet
  • Ha en tydlig start, exempelvis genom en tillspetsad rubrik
  • Texta allt, eftersom 85 procent scrollar och tittar utan ljud.

– Folk är rastlösa och kritiska, så säg något bra och kortfattat. Sedan finns exempelvis Instagram TV numera, där du kan skapa längre innehåll.

– Ni ska inte vara på alla plattformar. Ni ska vara där er målgrupp är! Titta på var era kunder är och vad de gör där!

Karin Winther2

Karin Winther tipsade även om att använda omvänd dramaturgi:
– Berätta det viktigaste först och spara inte på krutet. Du har två sekunders chans så du måste ha en uppmärksamhetsväckande start, genom en tydlig scen eller rubrik.

Hennes rekommendation var att våga använda nya format för att bryta igenom algoritmerna och att sända live på Instagram eller Facebook, eftersom det skapar högre engagemang och bygger på interaktivitet. Hon gav avslutningsvis tio sammanfattande insikter till publiken på Story:

1. Ha koll på algoritmernas förändring, så att ni kan ligga i framkant
2. Utnyttja nya format som premieras av algoritmerna
3. Skräddarsy innehåll efter varje plattform, vad funkar just där?
4. Optimera innehåll för mobil konsumtion
5. Ha en tydlig och intresseväckande, rivig start. Svara på frågan ”Vad vill du mig” på två sekunder.
6. Fundera över hur ert innehåll kan fylla en funktion för era målgrupper?
7. Kvalitet före kvantitet. För mycket innehåll – för litet tid.
8. Interaktion & Dialog – ha inte monolog. Öppna upp; fråga ”vad tycker ni om det här?”
9. Ha alltid en autentisk, genuin och personlig ton
10. Lek fram era insikter, våga experimentera och lär av era misstag.

Karin_Winther3

 

Unga underhållare med underfundig kreativitet
Den sista programpunkten under Story 2018 blev ett ärligt samtal mellan Titti Schultz och de två multibegåvade underhållande bröderna Emil och Daniel Norberg.

Daniel, född 1990, har bland annat varit med i Idol och kommit tvåa i Let’s Dance men är framför allt, tillsammans med sin bror, känd för melodifestivalparodier och som ”youtubers”, som skapat sig ett starkt ”medieimperium”.

Deras kanal på Youtube har över 264 000 prenumeranter och deras videoklipp har totalt över 95 miljoner visningar.

– Vi vill inte kallas youtubers utan ser oss som underhållare, sade de bland annat.

De beskrev sig också som ”konflikträdda”, eftersom de inte vill såra någon genom sina parodier.

Norbergs

– Vi har ingen skriven strategi och varumärke men vi säger nej om vi känner att vi inte kan göra något bra eller om vi känner att uppdraget är något som vi inte kan stå för. Vi tar alltid ställning till allt vi gör.

Bröderna är samspelta både på scenen och privat, det tror de bidrar till att de kan producera snabba filmer.

De beskrev sig i samtalet som ”lösningsorienterade”, ”fokuserade” och ville inte kännas vid att de är ”underbarn”.
– Snarare underbetalda, flikade Emil in, som är född 1987 och har en dubbelexamen i juridik och ekonomi från Uppsala Universitet.

– Har ni roligt fortfarande då? frågade Titti.
– Det har vi. Ibland. Men det är också mest oro. Oro för att det inte ska bli så bra. Det är värre nu när vi jobbar med fler personer också. Dåliga idéer påverkar inte bara oss längre. Vi har höga krav på det vi gör, svarade de samstämmigt.

Tillsammans med flertalet komiker är Daniel och Emil med i TV4:s produktion av det kommande humorprogrammet Mumbo Jumbo, som börjar sändas den 18 oktober i år.

Se ett klipp från samtalet här!

Stifta mer bekantskap med bröderna Norbergs Youtubekanal här!

Selfies

Efter det varma samtalet gick Story mot sitt slut och deltagarna passade på att ta selfies med bröderna, innan många hastade vidare i sin tillvaro. Titti försvann på ett nytt evenemang och några stannade kvar på after conference på Berns.

Tack alla föreläsare för att ni delade med er av era ovärderliga kunskaper, tack till Titti Schultz för att du så proffsigt ledsagade oss genom dagen och framför allt; tack alla ni som tog er tid och deltog under Story. Vi hoppas att ni fått med er både nya verktyg, insikter och kontakter!