Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Story

Kommunikation skapar gung

2018-08-24 Marlene Berglund

"Bra kommunikation skapar gung"

Titti Schultz

 

Är du nyfiken på Titti Schultz, känd radiopratare, journalist och moderator på konferensen Story 2018 - nya kunskaper, trendspaning och inspiration för dig som kommunicerar i jobbet. Här delar Titti med sig på sin syn på kommunikation och storytelling och berättar om favoritpoddar och minnesvärda telefonsamtal.

Vad är skillnaden mellan bra och dålig kommunikation?

 – Bra kommunikation får dig att vilja göra saker, får dig att fundera, ger dig något att ta med dig, det inspirerar eller informerar på ett engagerande sätt som får dig att vilja agera och utvecklas i stort och smått. Dålig kommunikation är mästrande och beordrande. Då handlar det mer om att du får kommandon och det blir enkelspårigt. Kommunikation handlar om att mer än en röst får höras, sedan kan formen variera. 

Minns du något tillfälle då du upplevde ett exempel på riktigt bra kommunikation?

– Jag har lyxen att höra starka och inspirerande föreläsare ofta i mitt jobb som moderator, där finns många skickliga kommunikatörer. Man talar till sin publik och ändå blir det ett gung och kommunikationen blir långt i från enkelspårig. Jag har också haft en chef en gång, en amerikan, som var en mycket god kommunikatör. Tydlig och inkluderande och samtidigt lyssnande. Han fick folk att utvecklas och våga och vilja bli bättre hela tiden.  
Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– Jag vet inte om det är mitt livs mest minnesvärda samtal men när jag fick frågan om jag ville bli gudmor till mitt första gudbarn blev jag mycket överraskad och mycket glad. Jag stod och diskade och började både gråta och tappade telefonen men lyckades precis fånga den innan den plumsade ner i diskbaljan. 

Vilket är det konstigaste sms du fått?

– Mitt mobilnummer är mycket likt ett nummer som en mycket känd person hade tidigare. Han har bytt nu men några av de sms som han fick från tjejer han verkade ha någon sorts relation till, det var alltid lite roligt att smsa svar och berätta att de skickat fel och så brukade jag komplettera med att XXX har ju sjua på slutet. Nu har han bytt nummer. Lite trist. 

Vilket är tidernas bästa filmcitat?
- Sånt här tycker jag är svårt!!!

"Get busy living or get busy dying" - Nyckeln till Frihet, "Keep your friends close but your enemies closer" - Gudfadern II. Men  ”No one puts baby in a corner” från Dirty Dancing är  oslagbart!
Hur skulle du beskriva ditt skrivbord?

– Jag är pedant på alla plan, vill ha ordning och reda. Ligger något lite snett så är det inte en slump… MEN mitt skrivbord är kaos!!! Organiserat kaos men definitivt kaos! Det känns som att det är en liten mysig grotta jag gömmer mig i och får saker gjorda. 
Vad var det senaste du filmade med mobilen? 

– En fantastisk fontän i Strängnäs där porlandet har sällskap av en engagerad frälsningssoldat som i bakgrunden talade till ett 50-tal strängnäsbor om att han köpt en saxofon på Blocket!

Har du någon favoritpodd?

– Det har jag inte, jag varierar mig mycket. Jag ledsnar tyvärr fort, jag lyssnar också med radioöron, jag tycker ofta att poddar är för långa, för yviga och ogenomtänkta. Men jag återkommer till Värvet, Framgångspodden, Säker Stil, Karriärpodden, Hasse och Hundraåringarna och jag gillar dokumentära och historiska poddar. 

 Hur blir man bra på storytelling?

– Genom att ha något man VILL berätta! Våga vara personlig. Kill your darlings! Och man måste öva, öva på att berätta saker. Stort och smått. Man kan alltid öva på att fånga sina åhörare, vare sig det är närmaste familjen, kollegor eller en stor publik fylld av okända människor. 

Välkommen till Story 2018 – 2 oktober på Berns!