Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Story

"Häng upp det på minneskrokar"

2018-09-18 Marlene Berglund

"Häng upp det på minneskrokar"

Eva_Rosman

Eva Rosman jobbar på exploateringskontoret i Stockholm stad och är kommunikationsansvarig för Slussen-projektet. På Story 2016 kommer hon att berätta om de kommunikativa utmaningarna kring det omfattande och omstridda projektet. Här berättar hon hur hon ser på kommunikation och storytelling. 

Vad är skillnaden mellan bra och dålig kommunikation? Bra kommunikation ska upplevas av mottagaren som relevant och komma i rätt tid. Gärna också i rätt kanal. Man måste alltså känna sin målgrupp och vara flexibel i sitt sätt att kommunicera. En tydlig avsändare är naturligtvis också viktigt, gärna med hänvisning till kontaktvägar.
Minns du något tillfälle då du upplevde ett exempel på riktigt bra kommunikation?

Vi anordnar varje år "En dag på Slussen", en marknadsdag på Ryssgården där verksamheter i området får visa upp sig och projektet har öppet hus på byggområdet. Det har blivit mycket populärt och är ett utmärkt sätt att kommunicera vad Slussen ska bli och hur vägen dit ser ut. Våra fönster i byggplanken är också mycket uppskattat och är ett sätt att ge människor möjlighet att ta del av det som sker och därigenom skapa en relation till det nya Slussen. Man kommer aldrig att glömma att man såg det växa fram! Jag skulle också säga att de veckobrev som projekt Slussen skickar ut till boende och verksamheter i området träffar väldigt rätt. I brevet beskrivs detaljerat, ibland med bild, följande veckas arbeten i närområdet, hur det påverkar och vad som görs. Vi har fått väldigt bra feedback på det!
Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

Jag minns flera telefonsamtal som börjat i vrede men avslutats med förståelse och det är alltid lika roligt. Men ibland är man mållös, som när en kvinna från Gamla stan ringde och var lätt panikslagen och oroade sig för att syrehalten i luften skulle minska när de nio popplarna vid Slussen skulle fällas. Jag tror jag lyckades lugna henne….

Hur skulle du beskriva ditt skrivbord?

Rörigt för ett otränat öga. Själv har jag stenkoll eller låter i alla fall påskina att jag har det. Jag har många bollar i luften samtidigt och det syns…

Har du någon favoritpodd?

”Allt du velat veta” En podd om högt och lågt, saker man alltid undrat över. Exempelvis varifrån kommer uttrycket ”skita i det blå skåpet”? Och vad hände egentligen vid Sveriges Pompeji, Sandby borg, på Öland?

Hur blir man bra på storytelling?

Man bestämmer vilken story man vill berätta, hur vill man att folk ska prata om det man gör, hur ska de minnas det och hur ska de se oss. Det man berättar måste beröra, vara personligt berättat och också ärligt. En alltför ”friserad” bild får oftast motsatt effekt. Det är bra om man kan hänga upp det på minneskrokar som fastnar. Gärna med en twist eller kuriös detalj, lite oväntad.

Välkommen till Story 2018 och boka dig!