Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Blogg Säkerhetsgalan 2016

Blogg Säkerhetsgalan 2016

 

Tilde


Onsdagen den 20 april var det åter dags för Säkerhetsgalan! Här kan du som inte var på plats ta del av godbitar ur det innehållsrika programmet - och alla som deltog kan förstås i efterhand se tillbaka på höjdpunkterna! Som vanligt var det Tilde de Paula Eby som är moderator. Under kvällen presenterade vi också Årets Säkerhetsprofil 2016.

Jag som skriver heter Lotta Eriksson och arbetar sedan en tid med utveckling av kurser och konferenser på Företagsuniversitetet. En del av er minns mig kanske från min tid som chefredaktör för Aktuell Säkerhet 2006-2009 och från Skydd & Säkerhet 2010-2015.

Följ också Säkerhetsgalan på Twitter, Instagram och Facebook och och sprid gärna själv dina erfarenheter från dagen: #säkerhetsgalan!

 

 

Spara

 

Spara

Och Årets Säkerhetsprofil blev...

2016-04-20 Lotta Eriksson
IMG_0188

 

Äntligen vet vi! Årets Säkerhetsprofil 2016 blev inrikesminister Anders Ygeman. Det stod klart under kvällen på Säkerhetsgalan. Juryns motivering löd: "Anders Ygeman har under sin tid som inrikesminister lyft fram säkerhetsfrågorna i rampljuset. Han är en tydlig röst som svarar genomtänkt och rakt på medias frågor och därmed skapar trovärdighet och trygghet i en orolig tid. Anders Ygeman brinner för säkerhet, krisberedskap och ordning och har prisats för att han under både flyktingkris och terrorhot varit närvarande i det offentliga rummet."

Anders Ygeman var blixtinkallad till ett möte i Bryssel så i hans ställe fanns statssekreterare Ann Linde på plats och tog emot priset under jubel. Även de andra nominerade, Pia Gruvö och Annika Brändström hyllades, som sig bör, under kvällen.

 

För underhållningen under Säkerhetsgalan - #säkerhetsgalan - stod Oskar Zia och fyra dansare i en sprakande show.

 

 

Tack alla för en fantastisk kväll! Vi ses på Säkerhetsgalan 2017!

"Den mänskliga faktorn" - skäl att skratta

2016-04-20 Lotta Eriksson

Dags för ett mer lättsmält inslag - då komikern, journalisten, författaren, regissören och programledaren Fredrik Lindström äntrar scenen.

IMG_0163

"En människa är dels något biologiskt men också något kulturellt..."

Han bjuder på många skratt när han bollar upp begreppet "den mänskliga faktorn" i luften. Han beskriver raskt hur olika uttryck - som "själv", "ensam" och "singel" - uppfattas.
- Den mänskliga faktorn är ett unikt svenskt uttryck, eftersom vi tillhör en rationell kultur och det är enda landet där det har negativ klang, säger han och påpekar att kulturen, civilisationen, är vårt koppel. Detta ger han sedan exempel på - och av publikens reaktioner att döma var igenkänningsfaktorn hög!

Med underhållande men hög kompetens i ämnet ger han tydliga bilder av språket och rationella beteenden, som är styrda av känslor - och hur de uppfattas i olika kulturer.

 

 

"Jag är alltid ansvarig för alla handlingar jag gör..."

 

IMG_0170

 

Fredrik Lindström menar också att vi har blivit sämre på det som tidigare tillhört människans baskunskaper, alltså på att vara biologiska människor. Ett exempel på det är att det finns skrattkurser. Han tror att det bland annat beror på att vi uppfattar känslor som något som hotar att förstöra vårt liv och göra oss till "geggiga emotionella myspersoner".

"Vi lär oss språk med känslorna"

Vill du se mer med Fredrik Lindström? Kolla här: Värsta språket eller ÄGD

Så där ja, tiden går fort när man har roligt! Vi har nu kommit till slutet av Säkerhetsgalans mer kompetensutvecklande del och jag, som då har debuterat som bloggerska, har inte så mycket mer att göra förutom att tacka så mycket för att ni har följt oss på bloggen under dagen!

Men vänta nu - Årets Säkerhetsprofil då, vem blir det? Det får vi återkomma till om några timmar - för nu blir det drink, mingel, middag och underhållning! Och då är det bloggfritt, för det som händer i Galaxen stannar i Galaxen! :-)

Paradigmskifte i säkerhetsbranschen

2016-04-20 Lotta Eriksson

Eftermiddagens nästa punkt kokar mer konkret ner i säkerhetsbranschen. Tilde de Paula Eby bjuder nu in Alf Göransson, Securitas koncernchef, till ett samtal. Han tycker inte att dagen egentligen bjudit på några "breaking news" men att föreläsningarna hittills har varit intressanta.

IMG_0155

 

Samtalet inleds med den rätt komplexa frågan "vilka är de största säkerhetshoten just nu?" och svaret är förstås - inte oväntat - "terrorhotet".
- Vi har också den allmänna brottsligheten och den är tämligen konstant. Det stora problemet är kostnaden för avbrott när det händer något, lyder Alf Göranssons fortsatta svar.
- Det handlar om att hitta brottet innan det har skett och det kan man göra med hjälp av teknik och samarbetet mellan människor och teknik. På litet sikt kan vi göra det med hjälp av digitaliseringen, fortsätter han. 

Tilde skildrar sin erfarenhet av att arbeta som städare på Uppsalas största och förnämsta säkerhetsföretag i unga år. Det var bara "svenska och rundnätta medelålders män med risig jargong" som arbetade där, konstaterar hon rappt.
- Att städa efter de här gubbarna var ett smärre helvete, för det var grisigt - hur ser säkerhetsbranschen ut i dag? undrar hon.

Alf Göransson försäkrar snabbt att det inte ser ut så i branschen längre, att det är en förlegad bild av säkerhetsbranschen och att det har skett en stor omdaning både vad gäller synen bland medarbetarna och kopplingen mellan människa och teknik.

"Nu handlar det om att ge kunderna så mycket värde som möjligt till så låg kostnad som möjligt..."

- Det som händer nu handlar om att ge kunderna så mycket värde som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Dessutom ersätts vissa delar av verksamheten med teknik, som värmekameror, videoanalys och annat, exemplifierar han.

Enligt Alf Göransson investerar Securitas, som steg ett, en miljard kronor i teknik hos sina kunder varje år. Dessutom säger han att väktarna får nya och mer stimulerande arbetsuppgifter i takt med att hela branschen digitaliseras. Det innebär i sin tur att all information som finns, all incidentrapportering som görs, finns digitalt. Då kan man lättare förutse vissa mönster och få kunskap om vad som ska hända och när - och bemanna utifrån den kännedomen.

IMG_0159

 

Alf Göransson påpekar också att säkerhetsbranschen skulle kunna göra vissa delar av polisens verksamhet för att lösa resursfrågan för samhället totalt sett.

Avslutningsvis säger han att hans vision för de närmaste tio åren är ett bättre samhälle i och med paradigmskiftet som sker, med bland annat bättre riskanalyser genom intelligenta system, samverkan människa-teknik, optimering av tjänsterna och digitalisering.

Läs en tidigare artikel om Alf Göranssons ledarskap här

Datorn som säkerhetsstrateg

2016-04-20 Lotta Eriksson

- Vad är en trend? undrar Daniel Akenine, säkerhets- och teknikchef för Microsoft retoriskt, när han river igång med föreläsningen på temat "Datorn som säkerhetsstrateg". Därefter levererade han ett antal exempel på trender.

 

IMG_0147

 

- År 1800 var det färre än fyra procent av alla människor som bodde i städer. Samhället är skapat i ett jordbrukssamhälle. De senaste åren har det skett ett snabbt skifte. 2011 var det fler människor som bodde i städer än utanför. Den utvecklingen är dramatisk just nu, för fram till 2050 kommer 75 procent av alla människor bo i städer. Det ställer många utmaningar på sin spets kring säkerhet och infrastruktur och det kommer många teknikutvecklingar för att adressera det problemet, inleder han.

Han tar sedan med Säkerhetsgalans 130 deltagare på en svindlande resa i trendernas och förändringarnas värld, där teknik är en av de viktigaste lösningarna. De största förändringarna sker förstås inom IT-säkerhet. Nasdaq har exempelvis nästan fyra miljoner intrångsförsök per dag!

IMG_0152

- Bygger man någon slags infrastruktur i dag måste man räkna med att utsättas för intrång eller andra hot, betonar han. 

Daniel Akenini lanserar därefter begreppet "intelligence age", som han menar är resultatet av att teknik nu blir så mycket smartare än den varit tidigare.
- Det är data som är bränslet i det vi ser nu, säger han och beskriver det han kallar "magin" kring big data. 

IMG_0153

En kommande trend, enligt Daniel Akenine, är 3D-skrivare men också att ny teknik - i form av artificiell kognition, billiga sensorer och maskininlärning - innebär att robotar kan komma att ta över människors arbetsuppgifter.

- Tekniken fortsätter förändra vårt samhälle och vårt samhälle måste också vara beredd att förändra tekniken så att det anpassas på rätt sätt. Därför handlar det om att vi måste förändra oss själva och vad vi bestämmer oss för, konstaterar han.

Daniel Akenine har en bakgrund som forskare i neurofysik och är ordförande i Sveriges IT-arkitekter. Läs mer på hans hemsida som finns här.

Twitter: @dakenine

Mingel, mingel, mingel

2016-04-20 Lotta Eriksson

 

IMG_0144

Vad vore säkerhetsbranschen utan ett riktigt mingel? Här finns tid för nätverkande, kaffe och goda samtal? :-)

Glam och glitter - dags för schlager!

2016-04-20 Lotta Eriksson

Den 14 maj kommer 200 miljoner tv-tittare följa Eurovision Song Contest, som direktsänds från Globen i Stockholm. Detta eftersom Måns Zelmerlöv vann med "Heroes" i fjol. Det innebär förstås en galen säkerhetsutmaning för Stockholm - och om detta spännande och högaktuella ämne ska nu Karin Johannesen, Chief Security and Safety Officer för Eurovision Song Contest, berätta.

Till vardags är hon evenemangssäkerhetschef i Stockholms Stad och har tidigare bland annat fått utmärkelsen Årets Säkerhetsnål, inte minst för ”sitt aldrig sinande engagemang och driv”.

IMG_0137

 

I ett lättsamt samtal med Tilde de Paula Eby berättar hon att hon har jobbat med Eurovision Song Contest sedan den 1 oktober i fjol och att den främsta utmaningen är att skapa "luft i systemet" för dem som jobbar med ledningen, att kunna vara strategisk och att få alla inblandade parter att samverka.

Det är klart att det finns ett antal risker men Karin Johannesen intygar att en gedigen riskanalys är gjord. Hon berättar också att hon själv kommer kunna att dra en lättnadens suck i början av juni - men hon är säker på att alla tillsammans kommer skapa ett säkert och bra evenemang!

- Nu kör vi! avrundar hon.

 

Twitter: @jojohannesen

"Ett säkrare Sverige i en osäker värld"

2016-04-20 Lotta Eriksson
IMG_0109

 

Säkerhetsgalans första talare, Gunnar Karlson, chef för Must (den militära säkerhets- och underrättelsetjänsten) ger en aktuell bild över det säkerhetspolitiska läget i landet utifrån allt som händer i världen. Han beskriver bland annat olika former av påverkan som förekommer.
- Det är en utmaning för hela samhället att ha ett kritiskt förhållningssätt till all information, så att påverkansoperationerna inte når framgång, betonar han.

Enligt Gunnar Karlson finns det en hotbild i dag och han nämner bland annat "friktionsytor" mellan öst och väst. Dessutom berättar han att det nyligen tagits fram en ny militärpolitisk doktrin för hur Sverige ska använda militärt försvar i såväl fred som krig. Den omfattar både att utveckla sin egen förmåga men också att utveckla ett ännu bättre internationellt samarbete.

 

IMG_0134

 

Tilde de Paula Eby "grillar" Gunnar Karlson med frågor kring resursbrist, rekrytering för att få mångfald, den allmänna värnplikten, (antagonistiska) säkerhetshot mot Försvarsmakten och vad som är mest skyddsvärt i Sverige.

"Man kan inte skydda mot allt..."

- Man kan inte skydda allt mot allt, så säkerhetsanalysen kring skyddsvärdet är viktig, svarar han bland annat - utan att vilja gå in på vad som är mest skyddsvärt.
I sin avslutande passus understryker han att samverkan är en absolut nödvändighet för att Försvarsmakten och Must ska kunna klara sitt uppdrag att skydda det som är skyddsvärt.

Gunnar har en lång bakgrund inom försvaret och UD och anses vara en mycket skicklig strateg. Han har jobbat på Must i fyra år. Hör Ekots lördagsintervju med honom här.

Nu är vi på g!

2016-04-20 Lotta Eriksson
IMG_0106

 

Säkerhetsgalan anno 2016 har startat. Nästan 130 personer har bänkat sig i Stjärnrummet, högst upp på Quality Hotel Globe och dagens konferencier Tilde de Paula Eby inleder dagens begivenheter. I sin inledning knyter hon an till händelser det gångna året och tar avstamp i terrorismen. Hon vill sätta perspektiv på det som händer i världen, berättar att det skedde 10.000 terroristbrott i världen i fjol och understryker att 80 procent av alla dödsoffer för terrorbrott är muslimer.

- Man kan inte jämföra lidande, det förstår jag men det är viktigt att ha perspektiv, att vända på saker och ting. Ni inom säkerhet måste se det som inte finns, faror som inte ens existerar. Därför är det viktigt att just ni kan vända på begreppen, vända på stenarna och tänka på ett helt annat sätt, poängterar hon - och avslöjar att hon själv var stämplad som terrorist som barn, under den chilenska diktaturen.

"Motsatsen till kärlek är inte hat - motsatsen till kärlek är rädsla..."

- Motsatsen till kärlek är inte hat - motsatsen till kärlek är rädsla. När man är riktigt, riktigt rädd gör man alla fel. Det är rädsla som fått oss att stänga alla gränser. Har det hjälpt? Nej, terrorismen ökar, konstaterar hon - och lämnar därefter över ordet till Gunnar Karlson, chef för Must sedan 2012.

Deltagarna anländer

2016-04-20 Lotta Eriksson
IMG_0094

Deltagarna anländer till Säkerhetsgalan på Quality Hotel Globe i Stockholm. När de hängt av sig får de snygga namnbrickor med program och därefter är det mingel och kaffe. Strax är det dags att öppna dörrarna till dagens säkerhetsarena! Välkomna!

I övermorgon "smäller" det!

2016-04-18 Lotta Eriksson
Tilde

I övermorgon, onsdagen den 20 april, är det äntligen dags för Säkerhetsgalan 2016! I år sker det i helt fantastiska och alldeles nybyggda lokaler (Stjärnrummet och Galaxen) på Quality Hotel Globe i Stockholm. Vi ser förstås  fram emot det digra och kompetensutvecklande programmet på eftermiddagen, som - traditionsenligt - leds av programledaren Tilde de Paula Eby.

priset-16

Under kvällens galamiddag offentliggörs också vem som blir Årets Säkerhetsprofil. De tre nominerade i år är Pia Gruvö, Anders Ygeman och Annika Brändström. Du kan läsa mer om dem här

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil har delats ut sedan 2009 och ska gå till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhetsbranschen. Det väldigt unika priset, två profiler i ett möte, har ritats av Bengt Narbom på Företagsuniversitetet och sedan arbetats fram av metallformgivaren Tobias Birgersson på LOD. Det skärs ut i järnplåt och spissvärtas för att bli en robust figur med mjuka former.

Vi kommer att liveblogga från eftermiddagens begivenheter, så håll utkik! Och väl mött på onsdag!