Företagsuniversitetet i Almedalen - Företagsuniversitetet

Kontakta oss direkt på telefon 08-600 62 00

Almedalen

Almedalen

Företagsuniversitetet tar självklart plats i Almedalen för att belysa vikten av kompetensutveckling, praktisk kunskap och proffsig kompetens!

Följ oss här på bloggen, inför och under Almedalsveckan! Vi kompetensutvecklar Sverige!

IMG_5294

Stor succé för talangdueller

2018-07-06 Lotta Eriksson

Sofia Kacim gick som vinnare ur duellen med Amelia Adamo och Lisa Gunnarsson vann den andra duellen, mot Håkan Svedman. Företagsuniversitetet och tidningen Chefs seminarium i duellform fyllde konferenssalen och deltagarna fick uppleva ett nytt format med engagerade duellanter på temat framtidens talanger.

IMG_5227

I den första duellen möttes tidningsdrottningen Amelia Adamo och PR-konsulten och retorikexperten Sofia Kacim. De diskuterade livligt, bland annat frågan "Hur mycket utanför boxen är alldeles lagom?"

Duell2xx

Den andra duellen stod mellan Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson och Ikeas Sverigechef Håkan Svedman. De diskuterade bland annat - med all respekt för varandras varumärken - hur framtidens kompetensförsörjning måste se ut och vikten av livslångt lärande.

röstning

Den månghövdade publiken fick utse en vinnare i respektive duell medelst röstkort. Sofia Kacim vann den första omgången med knapp majoritet och Lisa Gunnarsson vann publikens hjärtan i den andra.

panelen1

Fler artiklar om de två duellerna kommer framöver här på bloggen!

duellerna

Handen på hjärtat - vem vågar anställa Lisbeth Salander?

2018-05-31 Marlene Berglund

Framtidens talanger –  hur mycket utanför boxen är alldeles lagom?

Företag som lyfter fram det unika hos sina medarbetare blir mer innovativa. Men för att få det bästa ur varje person måste organisationen anpassa sig efter individen, inte tvärtom. Är vi redo i Landet Lagom att hantera de nya supertalangerna? Handen på hjärtat: vem vågar anställa Lisbeth Salander?

Hur är ledarskapet i svenskt företagsklimat rustat för att ta tillvara spretiga talanger? Är vi redo att ge plats åt de nya udda talangerna – och hur lyfter vi också de andra medarbetarna, de som hamnar i skuggan?

I Almedalen, den 4 juli kl.14.15, på tidningen Chefs scen på Korsgatan 24 i Visby bjuder vi in till ett interaktivt samtal där vi verklighetstestar buzzorden strategisk kompetensförsörjning och innovationsledning. I duellform låter vi fyra framgångsrika ledare argumentera för sina bästa metoder när det gäller kompetensförsörjning och synen på udda talanger. Publiken utser en vinnare i varje duell.

duellerna

Amelia Adamo vs Sofia Kacim
Hur ska företag rusta sig för att bana väg för framtidens supertalanger, som många gånger inte vill ha fast anställning? Måste vi omdefiniera vår syn på lojalitet? Är vi beredda på att människor “kommer och går”?

Lisa Gunnarsson vs Håkan Svedman
Ikea har funnits 60 år längre än LinkedIn – hur påverkar det ledarskapet och synen på kompetensförsörjning inom de respektive bolagen? Kontinuerligt lärande eller traditionell kompetensutveckling vartannat år?

Mer info hittar du här

Företagsuniversitetet kommer också att ha ett eget tält i korsningen Korsgatan/Hamngatan tisdag den 3 juli där du kan träffa oss för att prata kompetensutveckling. Där kommer också att finnas möjlighet att testa Knowlys virtuella coach för måluppföljning, implementering och beteendeförändring. Sätt dina egna mål och låt coachen Fredde hjälpa dig att nå dem!

Hoppas vi ses i Almedalen!

P.S Läs mer och och stjärnmärk vårt seminarium i Almedalsguiden!

Kompetensutveckling hett ämne i Almedalen

2017-07-07 Lotta Eriksson

Företagsuniversitetet var på plats i Almedalen för att prata kompetensutveckling. Det låg bra i tiden, eftersom bland annat Unionen konstaterade att 30 procent av landets företag inte har någon strategi för kompetensutveckling och att digitaliseringen gör det behovet än mer angeläget.

Gatupratare

 

Några teman utmärkte sig särskilt under årets politikervecka i Almedalen. Det handlade mycket om digitalisering, artificiell intelligens, robotisering, terrorism, cyber security, innovation och trygghet.

Företagsuniversitetet - som anser att kunskap är en konkurrensfaktor och en drivkraft och att medarbetares kompetens är grunden för varje verksamhets långsiktiga och hållbara utveckling - var på plats för att bland annat delta i ett seminarium om hur kompetensutveckling driver innovation. Det var ett panelsamtal i samarbete med tidningen Chef.

I ett tält intill seminarielokalen stod bland andra vd Stefan Haglund och marknadschef Bengt Narbom och lockade med vattenflaskor och information om panelsamtalet.

Tältbemanning

 

Det var fullsatt i seminarielokalen under samtalet.

FullsattChef

 

I en annan del av Visby och i ett annat panelsamtal en stund senare var det dags för Företagsuniversitetet att diskutera hur vi med kompetensutveckling kan gå från ord till handling i säkerhets- och trygghetsarbetet i samhället.

TS-rollup

 

Tspanel

 

Läs mer om de två panelsamtalen i nedan, i separata blogginlägg!

Kompetensutveckling driver fortsatt innovation - seminarium med tidningen Chef

Kompetensutveckling bidrar till ökad trygghet i samhället - seminarium med Tryggare Sverige

Företagsuniversitetet tackar därmed alla vi har träffat, alla vi har pratat med, våra samarbetspartners och paneldeltagare för några inspirerande och givande dagar tillsammans i Visby och önskar trevlig sommar!

Samtal1

 

Samtal2

 

Samtal3

 

AS_selfie

Stefan Haglund och Lotta Eriksson tillsammans med Aktuell Säkerhets chefredaktör Jenny Persson.

 

Spara

 

Spara

Kompetensutveckling inom säkerhet bidrar till ökad trygghet

2017-07-07 Lotta Eriksson

"Trygghetsarbete i fokus, så går vi från ord till handling." I ett panelsamtal arrangerat av Stiftelsen Tryggare Sverige i samarbete med Företagsuniversitetet, diskuterade en kompetent panel kommuners ansvar, upphandlingar och vikten av vass kompetens.

Magnus Lindgren, generalsekreterare i tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige, inledde seminariet om vad som krävs för att samhället ska kunna gå från ord till handling i arbetet med att öka tryggheten och minska brottsligheten.

- Säkerhetsbranschen kan bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten genom att flytta fram positionerna och blir mer professionella, underströk han bland annat.

En lösning som han ser är att såväl säkerhetsföretagen som kommunerna i större utsträckning ska grunda sitt arbete på beprövade erfarenheter och aktuell forskning i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Ökad kunskap och kompetens är därför av stor vikt.

TS-panel2

 

I samtalet deltog Karin Johannesen, eventsäkerhetschef i Stockholms stad och engagerad  Företagsuniversitetets YH-utbildningar Säkerhets- och trygghetskoordinator, Johan Nilsson från Bankomat, Peter Köhler från Tempest Security, Karl-Åke Pettersson, ordförande för Tryggare SVerige och Christian Ottosson, kommunalråd (c) i Huddinge.

- Det är svårt att se hur vi ska skapa säkerhet och trygghet om inte kommunen tar ett ansvar över arbetet, sade Christian Ottosson och lyfte fram att det är en brist att kommuner inte har tydligt brottsförebyggande ansvar i dag.

Karin Johannesen, som representerade Företagsuniversitetet, konstaterade att kunskap är makt och att det tyvärr inte finns så många säkerhetsutbildningar i dag.

- Företagsuniversitetet tar ett stort ansvar och har brett program när det gäller säkerhetsutbildningar men är ganska ensamma. Det finns inte så många säkerhetsutbildningar om du inte ska bli polis, framhöll hon bland annat.
- Det räcker kanske inte att vara polis för att bli en bra säkerhetschef - god utbildning är nödvändig!

Hon gav också YH-myndigheten "en känga" eftersom inte en enda YH-utbildning inom säkerhet beviljades i år, trots utvecklingen i samhället.
- Det krävs utbildning för att ha mod att tänka och agera utanför boxen och samarbeta, underströk hon.

- Företagsuniversitet kanske är kittet, både när det gäller beställarkompetensen och utförarkompetensen, sade Magnus Lindgren.

TS-rollup

 

Peter Köhler höll med och kunde konstatera att det utbildningsmässigt inte har skett så mycket kring exempelvis väktarutbildningar på många år. Han efterlyste också kunskap, framför allt ny kunskap, och det - menade han - ställer krav på landets utbildningsutförare.

Näringslivet har nytta av att ta större plats
- Det är en viktig pusselbit att samtliga aktörer, inklusive näringslivet, är med på banan. Näringslivet kommer se värdet av att ta en större plats i samhället, påpekade Johan Nilsson.

- Vi är traditionellt duktiga på säkerhet men har inga bra sätt att mäta trygghet. Vi kan inte heller bygga den perfekta platsen - som alla upplever som trygg - men vi kan hitta den bästa möjliga lösningen till en rimlig kostnad. Vi själva flyttar exempelvis automaterna till säkrare och tryggare platser, fortsatte han.

Karl-Åke Pettersson berättade bland annat om regeringens nya brottsförebyggande program som presenterats i år och som belyser näringslivets roll i arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten. Han belyste även krisen inom polisen och menade att den ställer ännu högre krav på att näringslivet positionerar sig.

Karin Johannesen efterlyste avslutningsvis mer trendspaning hos alla parter när det gäller säkerhets- och trygghetsfrågor och ville angeett positivt anslag:
- Vi får aldrig tappa tron på att vi kan göra något och att vi kan gå från ord till handling!

TSplats

 

 

Spara

 

Spara

Kompetensutveckling driver fortsatt innovation

2017-07-07 Lotta Eriksson

"Sveriges framtid: Innovation genom kompetensutveckling eller kompetensväxling?" var frågan när Företagsuniversitetet i samarbete med Tidningen Chef genomförde ett seminarium och panelsamtal under Almedalsveckan.

Chefspanel

 

"Innovation, chef, ledarskap... bra panel - krispig, kunnig och ogubbig..." så twittrades det under panelsamtalet. En fullsatt sal med engagerade åhörare inledningsvis fick höra en av landets ledande lean- och innovationsexperter, Janne Lundberg, kort beskriva hur Assa Abloy på sex år kunde hamna på (och ligga kvar på) Forbes lista över de 100 mest innovativa företagen i världen, till och med före Apple.

- Sverige är bra på innovation. Vårt bistra klimat, resursbristen och vår nyfikenhet har tvingat fram problemlösningar och har bidragit till gott entreprenörskap och bra innovationskraft, menade han. 

Janne Lundberg betonade att det viktigaste inom innovation är att våga misslyckas - så mycket som 80-90 procent av tiden:
- Det är också viktigt att våga ta steget, testa nytt och att matcha ihop olika. Kunskap möjliggör det mesta, när man har kunskap vågar och vill man mer. Mångfald ger lösningar framåt! sade han.

Janne_Lundberg

 

Proffsig panel
I ett efterföljande panelsamtal deltog, förutom Janne själv, regeringens digitaliseringsexpert Anna Felländer, Monica Lingegård, vd för Samhall, Anna Gulliksen, kursledare på Företagsuniversitetet i strategisk kompetensförsörjning, Marie Hallander Larsson, HR-direktör vid Akademiska Hus och innan dess på Försäkringskassan.

Cissi Elwin, chefredaktör för tidningen Chef var moderator och ställde frågor kring trender inom kompetensutveckling, om det går att lära sig vara innovativ och vems ansvar det är att kompetensutveckla medarbetarna.

- Som chef behöver du fundera på hur din arbetsstyrka kan kompletteras och förstärkas, sade Anna Felländer och kom in på hur artificiell intelligens, AI, kommer att påverka oss framöver:

- De gamla reglerna att AI och robotar tar våra jobb stämmer inte. Det nya är att jobben omdesignas för mänskliga beteenden. Jobben automatiseras och de som tillkommer handlar om innovation kopplad till öppen data. Det innebär bland annat att chefer behöver fundera på hur teamet kan kompletteras och förstärkas.

Enligt Anna Felländer är dessutom en ny yrkestitel att vänta framöver: Chief Ethics Compliance Officer.

Marie Hallander Larsson påpekade bland annat att det tar tid att skapa kunskap och att företag måste ta höjd för det. Hon sade också:
- Jag stöter ofta på människor som inte får ta det ansvaret de vill och kan ta. Problemet är att det är demotiverande när man inte får ta ansvar.

Hon ville också vara konkret;
- Utvecklingssamtal är en kvarleva från 60-talet. Ta bort det! De driver ingenting om eget utvecklingsansvar! På Försäkringskassan vände vi på det - chefen är ansvarig för att ha medarbetarsamtal om medarbetare vill ha det, inte tvärtom.

FullsattChef

- Utvecklingen går snabbt, snabbare än vi tror, medan ledningar och HR-avdelningar inte är så snabba. Det är bara en tidsfråga tills AI är en del av affärsbesluten, summerade Anna Gulliksen. Hon efterlyste också en utbildningsförsäkring för att säkerställa kontinuerlig kompetensutveckling.

- Normen ska dessutom vara att jag är anställningsbar, inte att jag är anställd och då måste vi jobba med kontinuerlig kompetensutveckling! underströk hon.

Monica Lingegård menade att vi ofta söker kompetens på helt fel ställen. Hon ville utmana litet och frågade retoriskt om det faktiskt råder en sådan stor brist på kompetens:

- Hur letar vi kompetenser? Letar vi på rätt ställen? Det ställs ofta krav på bred kompetens - behövs det? Med våra 20 000 anställda är vi en av landets största arbetsgivare och världsledande i att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning, berättade hon och fortsatte:

- Det är varje individs ansvar att vara i utveckling! Som arbetsgivare måste vi ställa krav och kanske fila på trygghetssystemen för att säkerställa kontinuerligt lärande.

Anna Felländer trodde avslutningsvis på statliga vouchers som ett sätt för mindre företag:
- Företag har ansvar att skapa incitament för individuellt lärande, men hur ska små företag göra? Där tror jag på statliga vouchers! Mitt råd till regeringen är att prioritera kompetensförsörjning, sade hon.

Konklusionen är att kompetensutveckling av medarbetare är lönsamt och främjar ett mer hållbart arbetsliv!

 

Spara

Visby2

Vi kompetensutvecklar Sverige

2017-06-14 Lotta Eriksson
Visby1

Företagsuniversitetet medverkar sedan ett par år under politikerveckan i Almedalen för att opinionsbilda och sprida kunskap om vikten av kompetensutveckling, praktisk kunskap och proffsig kompetens. I år är vår devis "Vi kompetensutvecklar Sverige" och vi deltar bland annat i två heta panelsamtal, onsdagen den 5 juli, enligt följande:

Kl. 14.00-14.45
Sveriges framtid: Innovation genom kompetensutveckling eller kompetensväxling?
Ett panelsamtal som utgår från Janne Lundbergs syn på kompetens som driver innovation. Han är en av landets ledande lean- och innovationsexperter och menar att kunskap är Sveriges bästa konkurrensmedel. Dessutom medverkar Monica Lingegård, vd för Samhall, Marie Hallander Larsson, HR-direktör vid Akademiska Hus, Anna Gulliksen, beteendevetare och kursledare vid Företagsuniversitetet, och Anna Felländer, digitaliseringsexpert.

Panelsamtalet genomförs i samarbete med tidningen Chef, vars chefredaktör Cissi Elwin är moderator.

Välkommen till ett mycket spännande och relevant samtal på Korsgatan 24 nära hamnen i Visby!

Läs mer här

 

Kl 16.00-17.00
Trygghetsarbete i fokus: hur går vi från ord till handling?
Företagsuniversitetet går från ord till handling genom våra många utbildningar och kurser - men hur går samhället från ord till handling när det gäller trygghet? Och hur kan utbildning bidra i detta? Karin Johannesen, eventsäkerhetschef i Stockholms stad och engagerad i YH-utbildningen Säkerhets- och trygghetskoordinator, ingår i en panel som i övrigt består av: Christian Ottosson, kommunalråd i Huddinge, Karl-Åke Pettersson, ordförande för Stiftelsen Tryggare Sverige, Peter Köhler, marknadschef vid Tempest Security, och Johan Nilsson, marknadschef vid Bankomat AB.

Arrangemanget sker i samarbete med Stiftelsen Tryggare Sverige och det är generalsekreterare Magnus Lindgren som är moderator.

Välkommen till ett högaktuellt samtal i Tryggare Sveriges paviljong, Strandvägen 2 (vid Kallis)!

Läs mer här